BPG image format aims to replace JPEGs

ModeratorCOLON Global Moderators

BUTTON_POST_REPLY
Gebruikers-avatar
boels069
Redacteur
Redacteur
BerichtenCOLON 20267
GeregistreerdCOLON 04 Dec 2005 09:52
WoonplaatsCOLON Almere

There's no doubt that JPEG is the web's go-to image format, offering both widespread compatibility and small file sizes, but its compression artifacts and an 8-bit limitation mean it's far from perfect. Alternative image formats have been developed that provide higher-quality compression, but nothing yet has come close to toppling JPEG thanks to its ubiquity. BPG is the latest new format to challenge it.
http://www.dpreview.com/articles/035065 ... lace-jpegs

(BPG gebruikt 14 bit, JPG 8 bit)
Mijn fiets spoort beter dan ik.
Gebruikers-avatar
jev
Canon shooter
Canon shooter
BerichtenCOLON 185
GeregistreerdCOLON 24 Jul 2014 10:04
WoonplaatsCOLON Earth

BPG is inderdaad een interessant nieuw formaat. Kijk ook vooral op http://ranja.github.io/yolo-octo-bugfixes waar een echt vergelijk tussen JPEG en BPG gemaakt kan worden. Vooral bij "tiny" compressie is het verschil enorm!
The Artist Formerly Known As Jeveos
Gebruikers-avatar
gumpje
Site Admin
Site Admin
BerichtenCOLON 8582
GeregistreerdCOLON 08 Jul 2006 14:15
WoonplaatsCOLON Groningen
CONTACTCOLON

Flink verschil inderdaad!
... Spiegel-Werk ...
Anoniem 4

Inderdaad, een groot verschil, maar de inburgering zal nog wel even op zich laten wachten.
Gebruikers-avatar
fotojeroen
CanonSuperTrooper
CanonSuperTrooper
BerichtenCOLON 22137
GeregistreerdCOLON 13 Jan 2005 11:57
WoonplaatsCOLON Wolluk

Die inburgering is wel waar we afhankelijk van zijn of het wel of niet van de grond komt. Een sterk gecomprimeerd bestandsformaat met behoud van kwaliteit zal welkom zijn. Voor iedereen. Bij Facebook worden er dagelijks 1 miljard foto's ge-upload. Het overgrote deel zal qua kwaliteit echt geen belang hebben. Boeit mij het of die hond die een piek op de kerstboom zet nu wel of niet mooi op de foto staat; de maker zelfs nog minder. Maar voor degene die wel aan kwaliteit hechten zijn de trucjes van Facebook niet echt bevorderlijk.

Maar het is een voorbeeld van een afnemer van beeld die er bij gebaat zal zijn. Als zo'n partij opeens het formaat gaat ondersteunen, dan is er een kans dat het formaat overleeft. Als niemand het wil ondersteunen, dan sterft het al op de schrijftafel eigenlijk.
Ik ben Commandeur in de orde van de Gulden Snede :D :D
Gebruikers-avatar
jev
Canon shooter
Canon shooter
BerichtenCOLON 185
GeregistreerdCOLON 24 Jul 2014 10:04
WoonplaatsCOLON Earth

fotojeroen schreefCOLONDie inburgering is wel waar we afhankelijk van zijn of het wel of niet van de grond komt.
Nauwelijks. PNG wordt inmiddels ook door de meeste browsers ondersteund inmiddels en wordt best breed ondersteund door allerlei software, maar de gemiddelde gebruiker heeft er geen enkel idee van.
fotojeroen schreefCOLONBij Facebook worden er dagelijks 1 miljard foto's ge-upload. Het overgrote deel zal qua kwaliteit echt geen belang hebben
"Kwaliteit" is een rekbaar begrip. FB, Instagram, google+ en soortgelijke diensten bieden steeds vaker online modificaties aan (zie bijvoorbeeld http://www.nu.nl/internet/3955200/faceb ... ooier.html ), en als je op de gemodificeerde foto opslagruimte kan besparen is dat mooi meegenomen. Deze partijen hebben een stevige invloed op de bouwers van webbrowsers en als er eenmaal 1 over de dam is.

Voor "beeld afnemers" is dit nu juist niet belangrijk. BPG is niet interessant als je het vergelijkt met 97% compressed JPEG of zo. Nee, de voorbeelden laten juist een duidelijke verbetering zien t.o.v. de huidige technieken als er flink lossy gecomprimeerd wordt. Maar de eindresultaten zijn dan nog steeds niet op het niveau van uncompressed of lossless compressed images.
The Artist Formerly Known As Jeveos
BUTTON_POST_REPLY

Terug naar