Hoe je onderscheiden

ModeratorCOLON Global Moderators

Forumregels
In dit (sub)forum gelden aanvullende huisregels.
BUTTON_POST_REPLY
fantasy1402
Shooter
Shooter
BerichtenCOLON 17
GeregistreerdCOLON 28 Jul 2013 22:21

Een vraag waar toch ieder ernstig fotograaf over nadenkt, hoe je onderscheiden of je stempel te drukken en zo een eigen manier ontwikkelen van fotograferen.
Je hebt zo van die fotografen als je er een foto van ziet dat je met 90% zekerheid kan zeggen dat is een foto van deze man, het is gewoon zijn stijl. bijvoorbeeld http://www.flickr.com/photos/dracorubio/sets/" onclick="window.open(this.href);return false; of http://zoom.nl/foto/1977938/landschap/t ... t_id=68934" onclick="window.open(this.href);return false;
Ik vind het gewoon moeilijk om me te onderscheiden, natuurlijk als je op vakantie gaat dan neem je gewoon kiekjes als herinnering.
Je moet natuurlijk ergens beginnen en oefenen maar als ik zo naar bijv de macrofotografie kijk van een insect, zo zijn er al miljoenen van alsook van landschappen, bloemen, stranden enz..
Hoe proberen jullie zich te onderscheiden ?
Alle tips zijn welkom.
Mvg
Oli
Gebruikers-avatar
Panther1881
Canon shooter+
Canon shooter+
BerichtenCOLON 399
GeregistreerdCOLON 21 Okt 2011 06:50
WoonplaatsCOLON Arnhem
CONTACTCOLON

Ik denk dat je zoiets kunt ontwikkelen in de loop der jaren. Je neemt foto's op een bepaalde manier, door bepaalde keuzes te maken. Niet omdat andere mensen die keuze ook maken, maar om je eigen redenen. Als je dan steeds weer terug komt op die bepaalde keuzes ontstaat denk ik een manier van fotograferen, een stijl. Dit kan onbewust ontstaan, of juist heel bewust.
Ducttape is like the force, it has a light and a dark side and it holds the universe together...

Panther Pictures
Gebruikers-avatar
madelief
Canon shooter pro
Canon shooter pro
BerichtenCOLON 1252
GeregistreerdCOLON 14 Okt 2010 12:21
WoonplaatsCOLON Nieuwstadt
CONTACTCOLON

Het hangt er vanaf wat je wilt, lijkt me. Je kunt alle foto's op een bepaalde manier kaderen, of een speciale bewerking toepassen. De link op zoom die je erbij doet is die van iemand die heel apart en opvallend bewerkt. Maar als je echt puur je eigen, herkenbare foto's wilt maken moet je eerst heel precies weten wat je mooi vindt en wilt laten zien. En dat heeft veel tijd nodig, volgens mij. Ik ben er nog steeds niet uit wat nu mijn voorkeur heeft. En er zijn fotografen die prima foto's maken zonder dat die opvallen als "anders" en dus van die en die fotograaf. Ik denk, dat als je persé herkenbaar wilt zijn, je het risico loopt een stijl te maken die niet helemaal is wat bij jou past, maar iets dat vooral apart is. De vraag is dus wat mij betreft hoe belangrijk het moet zijn om opvallend en herkenbaar anders te zijn, en of het niet, als je dat erg graag wilt, ten koste gaat van jouw eigen, unieke manier van fotograferen, die toch erg lijkt op die van veel anderen.
Er zijn mensen die van nature foto's maken met iets "eigens ", maar bij veel mensen groeit het ontwikkelen van een eigen stijl met vallen en opstaan. Ik denk wel dat je gaandeweg je eigen kijk en eigen manier van fotograferen ontwikkelt. In hoeverre die er zover uitspringt dat hij duidelijk herkenbaar is zul je denk ik gewoon af moeten wachten...

Groetjes,
Elsbeth.
Mijn mening is alleen maar mijn mening.....

Kijk ook eens bij http://www.fotomadelief.nl" onclick="window.open(this.href);return false;
fantasy1402
Shooter
Shooter
BerichtenCOLON 17
GeregistreerdCOLON 28 Jul 2013 22:21

madelief schreefCOLONHet hangt er vanaf wat je wilt, lijkt me. Je kunt alle foto's op een bepaalde manier kaderen, of een speciale bewerking toepassen. De link op zoom die je erbij doet is die van iemand die heel apart en opvallend bewerkt. Maar als je echt puur je eigen, herkenbare foto's wilt maken moet je eerst heel precies weten wat je mooi vindt en wilt laten zien. En dat heeft veel tijd nodig, volgens mij. Ik ben er nog steeds niet uit wat nu mijn voorkeur heeft. En er zijn fotografen die prima foto's maken zonder dat die opvallen als "anders" en dus van die en die fotograaf. Ik denk, dat als je persé herkenbaar wilt zijn, je het risico loopt een stijl te maken die niet helemaal is wat bij jou past, maar iets dat vooral apart is. De vraag is dus wat mij betreft hoe belangrijk het moet zijn om opvallend en herkenbaar anders te zijn, en of het niet, als je dat erg graag wilt, ten koste gaat van jouw eigen, unieke manier van fotograferen, die toch erg lijkt op die van veel anderen.
Er zijn mensen die van nature foto's maken met iets "eigens ", maar bij veel mensen groeit het ontwikkelen van een eigen stijl met vallen en opstaan. Ik denk wel dat je gaandeweg je eigen kijk en eigen manier van fotograferen ontwikkelt. In hoeverre die er zover uitspringt dat hij duidelijk herkenbaar is zul je denk ik gewoon af moeten wachten...

Groetjes,
Elsbeth.

zeer interessante topic, hopelijk volgen er nog veel meningen , dank bij voorbaat.
Gebruikers-avatar
GinoF
Canon shooter
Canon shooter
BerichtenCOLON 86
GeregistreerdCOLON 30 Jan 2008 21:59
WoonplaatsCOLON Zuidhorn
CONTACTCOLON

Ieder mens is uniek, zo zal ook jouw stijl uniek gaan worden qua fotograferen. Het leukste is om niet een stijl te kopiëren maar je eigen draai eraan te geven.
Een voorbeeld kan ik wel geven: Ik fotografeer veel sporten waaronder basketball, nu zitten er nog 5-6 andere fotografen die elk op hun eigen manier de "foto" maken, ieder met zijn eigen stijl van dat moment vastleggen. Daaraan kun je ook een stijl herleiden van een bepaalde fotograaf.
m.a.w. gewoon je eigen ding doen en die zal resulteren in een eigen stijl.
Allemaal glas en dingen om het aan vast te maken :)
Gebruikers-avatar
wibo53
Wedstrijdleiding
Wedstrijdleiding
BerichtenCOLON 2732
GeregistreerdCOLON 24 Apr 2013 20:22
WoonplaatsCOLON Best

Ik ga mee met een aantal dingen die al gezegd zijn. Met name dat je zoiets in jaren ontwikkelt. Mijn partner beoefent een kunstvorm en is daar al 20 jaar doende en begint langzamerhand een 'eigen' stijl te vormen... anderen hebben daar soms minder tijd voor nodig... maar voldoend beheersing van basistechnieken is een must... verder is het denk ik ook een zaak van durven kiezen... de voorbeelden die je aanhaalt (mn de eerste) laten dat zien denk ik... (ook zij maken vast wel eens een vakantiekiekje) maar publiceren alleen foto's die een bepaalde samenhang hebben en dus zo hun stijl vormen...
Durven kiezen is ook zelf overtuigd zijn dat je exact dat volledig wil nastreven... daar zit bij mij de kink... ik vind juist heel veel mooi.. wil me niet specialiseren of beperken... wil niet perse 1 techniek super goed beheersen, maar wil gewoon genieten van de breedte in fotografie... het intense kijken en de technische uitdaging van vastleggen en begrijpen 'waarom' boeit me..
Durven kiezen is ook nastreven wat jezelf het mooiste vind... zoals GinoF al zegt iedereen maakt daarin eigen keuzen zelfs als je naast elkaar staat te fotograferen..
Apple fan, Canon volger...
Gebruikers-avatar
fotojeroen
CanonSuperTrooper
CanonSuperTrooper
BerichtenCOLON 22137
GeregistreerdCOLON 13 Jan 2005 11:57
WoonplaatsCOLON Wolluk

Ik denk, om je zelf te ontwikkelen, dat het kijken naar beelden van een ander het meest foute is wat je kunt doen :D

Is het noodzakelijk om jezelf te onderscheiden door ander beeld of is het al voldoende om een duidelijke meerwaarde te laten zien?

Ik probeer in mijn dagelijks werk, wat niet altijd even makkelijk is ivm tijdgebrek bij opdrachten omdat je soms ook weer snel door moet, toch wel een eigen draai aan mijn beelden te geven. Dat kan een standpunt zijn, maar ook iets kleins.
Soms komt die eigen draai echt uit iets wat ik zie en soms houd ik me heel netjes aan regels van derden, symmetrie of dat soort dingen. Ligt er maar aan wat ik wil. Want dat is toch wel het belangrijkste, dat ik het doe zoals ik het wil.
Natuurlijk krijg je soms wel eens hele specifieke opdrachten, dan is er minder keus. Maar als ze zeggen persoon A voor gebouw B, dan heb ik redelijk de keus.

Vergeet niet dat betaald fotograferen ook altijd de klant tevreden moet stellen. Je kunt niet met iets aankomen wat totaal conceptueel is als ze je vragen een klein 1-koloms portret van een brandweerman te leveren. Altijd onderscheiden of verschillend zijn is dus niet altijd mogelijk.

Ik vind onderscheidend niet zo belangrijk. Ik vind het belangrijker dat ik a) doe wat ik leuk vind b) beeld maak waar ik achter sta en als dat c) onderscheidend is, is dat meegenomen.
Terry Richardson fotografeerde onlangs Miley Cyrus. Ja, onderscheidend was het wel, maar als ik de serie bekijk, dan zit er in mijn ogen maar twee fatsoenlijke platen tussen :D
(Voor voorbeeld daarvan, klik hier: http://fstoppers.com/terry-richardson-a ... again-nsfw" onclick="window.open(this.href);return false; )
Ik ben Commandeur in de orde van de Gulden Snede :D :D
Gebruikers-avatar
Frank64
Canon shooter pro+
Canon shooter pro+
BerichtenCOLON 4126
GeregistreerdCOLON 16 Okt 2010 21:30
WoonplaatsCOLON Weert

Ik denk dat het antwoord in je vraag zit..
Je stijl ontwikkeld zich altijd al doende. Omdat je dingen ziet en daarvan leert omdat je het anders wil. Of juist opnieuw wil bereiken.
Tot je een stijl hebt ontwikkeld die bij je past. Een basisstijl. Die zich waarschijnlijk blijft doorontwikkelen.
Het is als een recept, een beetje peper, een beetje zout en wat de bereider zelf wil uitproberen.
Dat kan prima bevallen en een volgende keer doe je hetzelfde. Of desondanks probeer je de volgende keer iets anders om te kijken of dat beter of minder bevalt

Ik hoor regelmatig dat modellen met me willen shooten omdat mijn stijl ze bevalt.
Als ik dat vraag naar het hoe en wat van die stijl is dat vaak lastig te omschrijven.
Of en waar ik me in onderscheid weet ik niet, daar hou ik me ook niet mee bezig.
Ik doe wat ik mooi vind en waar zowel ik als het model gelukkig van wordt.
Zou ik daar van afwijken verloochen ik mezelf en "mijn ding".
Maar kennelijk heb ik wel een stijl ontwikkeld die door anderen als onderscheidend wordt gezien.
Maar dat gebeurt en ontstaat. En is geen keuze of uitgestippelde route.
Tevreden zijn met wat je hebt is een uitstekende eigenschap.
Tevreden zijn met wat je allemaal niet hebt een nog betere..!
Gebruikers-avatar
Ina
Canon shooter pro+
Canon shooter pro+
BerichtenCOLON 3090
GeregistreerdCOLON 13 Jan 2006 22:46
CONTACTCOLON

Frank64 schreefCOLON Zou ik daar van afwijken verloochen ik mezelf en "mijn ding".
Dit is -denk ik- zó waar, wat Frank daar zegt.
Een stijl, jouw stijl ontwikkeld zich gaandeweg. Ik denk dat de meesten niet eens door hebben dat ze een eigen stijl hebben ontwikkeld.
Althans ik ben niet bewust bezig met een 'eigen stijl'. Anderen vertellen het me en met anderen praat ik erover.
Met anderen kan ik ook mijn onzekerheid over die onbewuste stijl bespreken.
Zo kreeg ik de gouden tip om dan maar 'es te fotograferen volgens 'de stijl' van anderen. Deze week heb ik dat geprobeerd.
En dan kom ik bij de ware woorden van Frank: ik verloochen mezelf, het is totaal niet mijn ding!! Ik bak er zelfs niets van in een andere stijl :D
Een stijl ontwikkeld zich, denk ik, omdat die bij jou past; dat ben jij!
Groet, Ina
Gespannen?? Gebruik eens wat vaker de ontspanknop........
BUTTON_POST_REPLY

Terug naar