Pagina 1 van 1

beeldstijl

GeplaatstCOLON 16 Apr 2014 10:59
door Dre_Meuffels
Foto gemaakt in RAW
Beeldstijl op mono
Op het schermpje is dit mooi zwart wit
Open ik deze foto in Raw photoshop dan wordt deze in kleur weergegeven en ik kan verschillende stijlen hier wel kiezen maar niet de mono van de camera.
Dit heb ik ook gedaan met de instelling van gebruiker1 en die zie ik dan ook niet op mijn PC.
Moet hiervoor ergens iets worden ingesteld, of of?
Dré

Re: beeldstijl

GeplaatstCOLON 16 Apr 2014 11:45
door RDF
Deze beeldstijlen werken alleen met Jpeg. Je kan je foto ook in DPP openen welke dezelfde beeldstijlen kent volgens mij.
De programma's van andere aanbieders zoals adobe doen niets met de beeldstijlen uit je camera, achteraf heb je ook veel meer controle over je z/w conversie dus gewoon in kleur fotograferen en dan achteraf pas omzetten. Dit kan uiteraard ook in photoshop.

Re: beeldstijl

GeplaatstCOLON 16 Apr 2014 11:53
door aflits
Je hebt hier het meest waardevolle resultaat. De beoordeling op het kleine schermpje in zwart-wit en het "negatief" onbezoedelt. Met die raw-file kan je in DDP de zw-w beeldstijl kiezen, of een adobe raw converter vlot aan het werk zetten.
Wil je meteen een geheel zw-w bestand zien/hebben dan kan je voor raw+jpeg kiezen, kost je wel kaartruimte.

Re: beeldstijl

GeplaatstCOLON 16 Apr 2014 11:55
door addy101
RAW = RAW en wat de camera doet met de JPEG heeft daar niets mee te maken.
Ook de andere beeldstijlen doen niets met de RAW, die is zoals die genomen is. De camera maakt daar een interpretatie van, Photoshop, Lightroom, Dxo of welke rawconverter je gebruikt weer een andere. En zoals Remco terecht opmerkt, kleur biedt heel veel meer mogelijkheden om een mooie z/w omzetting in post te maken.

Re: beeldstijl

GeplaatstCOLON 16 Apr 2014 11:56
door addy101
BTW, als je enkel de beeldstijlen van je camera wilt gebruiken, kun je ook alleen JPEG fotograferen, scheelt een boel geheugenruimte!

Re: beeldstijl

GeplaatstCOLON 16 Apr 2014 13:30
door mdbphotography
Nog even om te verduidelijken waarom hij het wél in z/w laat zien op de camera en niet tijdens het openen op de computer: in de RAW zit een kleine JPG die als voorbeeld dient zodat je camera bij het afbeelden van de foto niet de hele RAW opnieuw hoeft te verwerken om een voorbeeld te genereren. Zoals hier boven al aangegeven, beeldstijlen (picture styles) kunnen alleen toegepast worden op JPG's (dus ook op de preview van de RAW) en niet op de RAW data zelf.

Zoals de naam RAW ook al aangeeft misschien is het geen afbeelding maar puur rauwe data om een afbeelding mee op te bouwen, iets wat de RAW converter als Adobe Camera RAW / Lightroom / DPP etc. voor je doen ;)

Re: beeldstijl

GeplaatstCOLON 16 Apr 2014 17:46
door Dre_Meuffels
Allemaal hartelijk dank.
Weer iets geleerd.
Dré

Re: beeldstijl

GeplaatstCOLON 16 Apr 2014 22:47
door hdb
Er kan verwarring ontstaan omdat LR voor de camera kalibratie profielen dezelfde namen gebruikt, als de Canon beeldstijlen (Camera Neutraal, Camera Landschap, etc)
Met deze profielen probeert Adobe in LR de beeldstijlen van de camera te imiteren.
Er is ook een Abobe eigen profiel: Abobe standaard.

In zwart/wit zit geen kleur dus kan het niet als kalibratie profiel voor kleur gebruikt worden.

Standaard komt LR met een hele lijst aan Z/W presets.

Hans.

Re: beeldstijl

GeplaatstCOLON 17 Apr 2014 10:32
door mdbphotography
hdb schreefCOLONEr kan verwarring ontstaan omdat LR voor de camera kalibratie profielen dezelfde namen gebruikt, als de Canon beeldstijlen (Camera Neutraal, Camera Landschap, etc)
Met deze profielen probeert Adobe in LR de beeldstijlen van de camera te imiteren.
Er is ook een Abobe eigen profiel: Abobe standaard.

In zwart/wit zit geen kleur dus kan het niet als kalibratie profiel voor kleur gebruikt worden.

Standaard komt LR met een hele lijst aan Z/W presets.

Hans.
Mwa dat is niet helemaal waar, zwart-wit is gewoon een modus net als kleur is in Lightroom. Ook met de zwart-wit modus kun je gewoon "kleur" profielen kiezen als Adobe Standard, Camera Landschap etc. Dat komt omdat de kleur informatie nog wel aanwezig is in de foto en wordt gebruikt om te bepalen hoe donker of licht bepaalde delen moeten zijn. Zo had je vroeger filters die een bepaalde kleur er uit filterden, dit had dan het effect dat andere "kleuren" een stuk donkerder werden een een ander effect gaven bijv. voor een mooie donkere lucht.

Meer over die filters kun je hier lezen: http://www.photographymad.com/pages/vie ... hotography

Het is dus niet zo simpel als gewoon op zwart-wit drukken of de saturatie op -100% zetten zoals sommige mensen doen, daar krijg je niet de mooiste resultaten van ;)