LEES DIT VOORDAT JE FOTO'S PLAATST [update 20-07-2010]

Stillevens, producten, glaswerk, etalages...

Moderators: Expositie Commissie, Global Moderators

Forumregels
In dit (sub)forum gelden aanvullende huisregels over het plaatsen en bespreken van foto's.
Gesloten
Gebruikersavatar
Moderator
Moderator
Moderator
Berichten: 129
Lid geworden op: 24 okt 2004 11:33

Richtlijnen van foto's plaatsen op het forum:

Een handleiding voor het plaatsen van foto’s staat op de portal in de sectie Veelgestelde vragen onder het kopje "Hoe plaats je een foto op het forum".

Het is ook mogelijk om foto’s vanaf de eigen webruimte te plaatsen op het forum. Plaats de link van de foto dan tussen de tags [img]en[/img]. Dit geheel zonder spaties. Houd er rekening mee dat de langste zijde van de foto maximaal 900 pixels mag zijn.

U bent vrij in de keuze van het aantal foto's in een topic. Als richtlijn kunt u bij een maximaal aantal van 10 foto's de meeste reacties verwachten. Wanneer u, na het plaatsen van de eerste post, meer foto's wilt laten zien dien je een update aan je huidige topic toe te voegen, en daar geen nieuw topic voor te openen. Tevens zet je dan in de titel [UPDATE]. Als meerdere mensen foto’s mogen posten in jouw topic, zet je in de titel [VERZAMELTOPIC].

Erotisch getinte afbeeldingen daarentegen mogen wel. Afbeeldingen waarin (delen van) geslachtsdelen en/of (delen van) ontblote borsten te zien zijn dienen te allen tijde de titel toevoeging [18+] te hebben. Dus als er niets te zien is mag er ook geen tag achter. Leuk bedoelde [18+]-tags in de natuur-rubrieken worden niet toegestaan.

Schokkende / Horror afbeldingen zijn in principe toegestaan. Enkel de moderarors behouden het recht om, onder vermelding van de reden, het topic te sluiten en overleg te plegen met de crew. Binnen 24 uur na de sluiting zal verdere actie worden ondernomen.

Posts die in strijd zijn met de algemeen geldende normen en waarden zijn niet toegestaan. Dit ter beoordeling van de crew.

Wees selectief bij het vermelden van EXIF-info. Relevante gegevens zijn gebruikte camera, gebruikte lens (evt. met accessoires) sluitertijd (Tv), diafragma waarde (Av), ISO-waarde, brandpuntsafstand en het wel of niet gebruik van een flitser. Deze gegevens kun je in een kader om de foto verwerken of los in de tekst zetten. Voorbeeld: Canon 20D + EF-s 10-22mm, 10mm, 1/320@F4, ISO200, Av

Waar plaats ik mijn foto's op het forum:

De testcase is het begin:
In Testcase horen die foto’s thuis, die je eigenlijk als beginner in de ruimste zin van het woord gemaakt hebt. Je kunt hierbij denken aan een eerste reeks foto’s die je met een nieuwe camera hebt gemaakt of met een nieuw objectief. Maar ook het leren werken met voor jou nieuwe instellingen c.q. technieken, zoals diafragma, sluitertijden, waarbij je beweging, bevriezing of scherptediepte probeert te creëren. En ook onderwerpen waar je eigenlijk nog niet zoveel ervaring mee hebt plaats je in Testcase.

Het de bedoeling dat je in je post gericht vraagt hoe je de foto’s verder kunt verbeteren, zodat ze op termijn Showcasewaardig worden. Het is daarom van belang dat je bij het plaatsen informatie verstrekt over hoe je de foto gemaakt hebt, welke (basis)instellingen je gebruikt hebt en wat je er zelf al aan gedaan hebt om de foto’s te verbeteren.

De bedoeling is dat hier opbouwende en lerende kritiek wordt gegeven. Als plaatser moet je hier dus rekening mee houden en het ook zo ervaren. Je foto's weghalen omdat de kritiek je niet aanstaat is dan ook ongewenst. Dit onderdeel is om te leren en verbeteren. Negatieve kritiek zien wij hier dan ook liever niet verschijnen, probeer in je kritiek constructief dingen aan te stippen waar de TS zich mee kan verbeteren.

Daarna word het tijd voor de showcase:
D'r is een duidelijk verschil tussen Showcase en Testcase. Waar de Testcase meer een rubriek is om nog duidelijk te leren is de Showcase een rubriek waaruit blijkt dat je niet alleen met je apparatuur kunt omgaan, maar ook aantoont dat je in staat bent om je onderwerp op een dusdanige manier te fotograferen dat het ook een bepaald niveau heeft. Hoewel fotograferen natuurlijk een persoonlijk en creatief iets is, is er voor iedere vorm wel een bepaalde basis die gehanteerd moet zijn. Vergelijk het werk wat jij wilt plaatsen met de andere foto's in die rubriek van de showcase en bekijk eerlijk of je dat niveau ook haalt of dat je je foto's misschien beter in de Testcase kan plaatsen.

Foto’s die je plaatst in Showcase, kunnen beoordeeld worden door de overige leden. Het is daarom van belang dat je bij het plaatsen informatie verstrekt over hoe je de foto gemaakt hebt, welke (basis)instellingen je gebruikt hebt en met welk doel je de foto gemaakt hebt.

Door foto's te plaatsen in Showcase "riskeer" je niet alleen opbouwende, maar ook negatieve kritiek. Daar moet je op voorbereid zijn en het kunnen accepteren. Je foto’s weghalen na negatieve kritieken wordt niet op prijs gesteld.

En tot slot is er de expo:
De Foto Expo is bedoeld voor de foto’s waar je echt trots op bent en waarvan jij vindt dat ze "af" zijn. Dit deel is het visitekaartje van EOSdigitaal en zal bestaan uit de beste foto’s.

Je kunt deze foto’s insturen en het EOS Expo Team (een commissie van 7 mensen), zal de foto’s beoordelen op inhoud, technische uitvoering, kwaliteit, nabewerking en originaliteit. De commissie maakt geen selectie, een serie wordt in zijn geheel goed of afgekeurd. Wanneer de foto’s worden goedgekeurd door minimaal 4 van de 7 leden zat het topic worden geplaatst en voor iedereen zichtbaar zijn. Worden de foto’s afgekeurd dan volgt een begeleidend schrijven met de redenen en overwegingen. Je kunt dan zelf bepalen of je de foto’s, bijvoorbeeld na opnieuw bewerken of een nieuwe selectie, opnieuw wilt insturen, of dat je ze plaatst in Showcase/Testcase.

Hoe krijg je foto’s in de Expositieruimte?
In een PB gericht aan de Expositieruimte-account stel je je hele topic op, zoals jij dat in de Foto Expo wilt hebben. Dus inclusief tekst en foto’s. De mogelijkheden in een PB zijn precies zoals in een topic op het forum zelf. Foto’s in een PB kun je plaatsen met de [IMG]tag voor extern gehoste foto’s of de [img]http://www08.eosdigitaal.nl/forum/album_pic.php?pic_id= tag voor foto’s in het album van EOSDigitaal.

Deze PB wordt door de voorzitter van de jury in een niet openbaar topic geplaatst ter beoordeling door de jury. De jury bekijkt je foto’s dus zonder te weten wie de foto’s heeft ingezonden. Dit is alleen aan de voorzitter bekend. De jury zal een stemming houden en daarna krijg je een bericht terug waarin je een plaatsingsadvies krijgt. Bij een positief plaatsingsadvies kun je zelf een nieuw topic openen in de Expositieruimte. Het makkelijkst is het kopieren van je oorspronkelijke PB in je box Verzonden Berichten.

De jury controleert daarna nog wel of jouw topic conform je voorstel is. Wijkt het topic af van het voorstel, dan zal het topic uiteraard uit de Expositieruimte verwijderd worden.

Denk bij het insturen aan:

- De lat van Foto Expo ligt duidelijk veel hoger dan bij Showcase/Testcase. Kijk goed om je heen naar het niveau van andere mensen die hier wat plaatsen en probeer kritisch naar jezelf te zijn.
- Je mag in 1 tot maximaal 15 foto’s insturen, de foto’s moeten genummerd worden en het moet voorzien zijn van een duidelijke titel en een kleine begeleidende tekst (bijv. over de inhoud, gebruikte techniek, idee, etc.).
- De foto's moeten gehost worden vanuit het eosdigitaal-ablum.
- Je mag geen updates plaatsen. De serie die je plaatst is af zoals hij is, wees dus kritisch met welke foto’s je instuurt.
- Het is niet toegestaan foto’s die je eenmaal in Showcase hebt geplaatst in te sturen naar Foto Expo.
- Verzameltopics zijn in Foto Expo niet toegestaan.


Betreft waarnemingen, nieuwe geboortes, ect.
Eos-Digitaal is een fotoforum met een lage drempel. De rubrieken showcase/testcase zijn ideale manieren om je fotografische vaardigheden te verbeteren of scherp te houden.
Maar het zijn geen plaatsen waar je foto's zomaar neer kunt zetten. Wanneer je een leuke waarneming doet, of een foto van je pasgeboren baby wilt tonen, dien je er rekening mee te houden dat ze voor de showcase aan de geldende normen moeten voldoen en voor testcase jij als fotograaf de ambitie moet hebben om jezelf ook op dat vlak fotografisch te verbeteren.

Wanneer je louter mikt op dat je iets leuks gezien hebt of je wilt laten feliciteren, dan mag dat natuurlijk, maar dan kun je dat beter in een van de andere rubrieken plaatsen Let op!! De rubriek: Snapshots is ook een showcase-rubriek met de voor de showcase geldende regels.

Richtlijnen bij het bespreken van foto’s:
Het forum is om aan én van elkaar te leren hoe je foto's kunt verbeteren. Het commentaar moet daar ook op gericht zijn.

Realiseer je constant dat geschreven tekst anders overkomt dan gesproken tekst, omdat de intonatie (en eventueel het beeld van degene die spreekt) ontbreekt. Neem daarom de volgende punten in acht als je foto’s becommentarieert.

Uitgangspunt is respect voor de topicstarter. Probeer het niveau in te schatten, geef commentaar op dat niveau en geef voor de topicstarter haalbare tips. Wees daarbij eerlijk, maar vriendelijk. Onderbouw je kritiek en geef je commentaar niet als voldongen feit, maar als mening. Gebruik indien nodig emoticons (smiley’s) om je commentaar te onderbouwen, maar probeer niet alles met humor te bedekken, omdat humor erg persoonlijk kan zijn.

Wees uitgebreider dan "Ik vind #5 het mooist". Geef aan hoe je zou verbeteren. Wat je voor andere instellingen of compo zou gebruiken. Je bent niet verplicht te reageren. Als je niet weet hoe je je commentaar opbouwend kunt brengen, of je hebt een opmerking die niet gerelateerd is aan het topic, dan doe je er het forum en de topic starter een plezier mee door niets te posten.

Laat je niet afschrikken door het misschien hoge niveau van de topic starter. Ook meningen van beginners kunnen heel erg waardevol zijn en worden minstens net zo gewaardeerd als van gevorderden. Door zelf actief te reageren op andermans foto’s leer je zelf heel goed te kijken naar de foto’s.

Het succes van het forum is afhankelijk van leden die foto’s plaatsen en leden die die foto’s beoordelen. Dit werkt echter wel twee kanten op; alleen plaatsen en nooit anderen beoordelen wordt niet op prijs gesteld. We verwachten van eenieder die foto’s plaatst op het forum een gelijke participatie
als het gaat om reageren op anderen die foto’s plaatsen op het forum, met als doel om te leren van elkaar. Met het plaatsen van foto’s verbind je je tevens aan het uitleggen hoe je foto tot stand is gekomen, mocht dat gevraagd worden.
Gesloten

Terug naar “Productfotografie & Stills”