Aanvullende richtlijnen voor "macro"

Voor alle macro en close-up foto's van bloemen, dieren en natuur

Moderators: Expositie Commissie, Global Moderators

Forumregels
In dit (sub)forum gelden aanvullende huisregels over het plaatsen en bespreken van (natuur)foto's.
Gesloten
Gebruikersavatar
Moderator
Moderator
Moderator
Berichten: 129
Lid geworden op: 24 okt 2004 11:33

Beste macrofotografen,

Voor de natuurfora (natuur en landschappen, dieren en macro) zijn een aantal aanvullende richtlijnen opgesteld. Dit omdat duidelijk moet zijn dat respect voor de natuur belangrijker is dan de foto.

1) wat is macro?
De definities lopen wat uiteen maar de meesten hanteren macro voor opnamen met een vergroting van 1:1 of groter. Dus 1cm in werkelijkheid is ook 1cm op de sensor (of film). Dergelijke vergrotingen haal je alleen met èchte macro lenzen of macro toevoegingen als bijv. tussenringen. Vergrotingen die kleiner zijn dan 1:1 zijn "officieel" close-ups.

In dit onderdeel maken we echter geen onderscheid en is de vergroting van 1:1 geen eis aan de foto's. Ook close-up fotografie is hier van harte welkom.

2) Richtlijnen voor verantwoorde natuurfotografie
De rust en veiligheid van de natuur in al zijn hoedanigheden dient te allen tijde te worden gerespecteerd en gewaarborgd. Bij het beoefenen van natuurfotografie mag noch het leven, noch de levenswijze van dieren en planten in het gedrang komen. Daartoe hanteren wij de volgende gedragsregels:
  1. Bij de totstandkoming van natuurfotografisch materiaal dient de fotograaf verstoring van de natuur (plant en dier) te allen tijden zoveel mogelijk te vermijden.
  2. Planten en dieren worden gefotografeerd zoals ze voorkomen. Manupulatie (o.a. vangen, vasthouden, verplaatsen van dieren en/of plukken van planten of bloemen) voor fotografische doeleinden wijzen wij uitdrukkelijk van de hand.
  3. Extra willen wij de nadruk leggen op nestfotografie (hieronder wordt verstaan fotografie van nesten, rustplaatsen, holen, etc.). Omdat verstoring van dieren bij nestfotografie bijna niet te voorkomen is (ook omdat verstoring op het moment zelf niet altijd duidelijk is), willen wij beeldmateriaal uit nestfotografie op dit forum uitdrukkelijk niet toestaan. Ook al weet je zeker dat er geen verstoring heeft plaatsgevonden: dit is voor de forumleiding niet controleerbaar. Verder moet je bedenken dat 'foto's zien doet foto's maken', wanneer veel nesten getoond worden kunnen mensen op gedachten komen waarbij misschien minder rekening gehouden wordt met het nest.
Bedenk dat het soms getuigt van grotere klasse de foto niet te maken (wanneer de omstandigheden niet toelaten dat de foto zonder ingrijpen en verstoring mogelijk is) dan wel.

De crew van EOSdigitaal behoudt zich te allen tijden het recht voor foto's waarbij het vermoeden bestaat dat de bovenstaande gedragsregels niet of onvoldoende in acht zijn genomen zonder toestemming of overleg te verwijderen.


3) dier determinatie
We hebben allemaal wel eens een dier op de foto waarvan we niet weten wat het is, wat voor vogeltje, wat voor insect, etc. Soms zijn het ook mooie foto's maar soms ook niet. Het doel is niet de foto maar het willen weten van de naam. Daarvoor hebben we een determinatie-verzameltopic in het leven geroepen, welke je kunt vinden in de OFFTOPIC lounge (klik HIER). Gelieve in de showcase daarom geen determinatie vragen te plaatsen.
Gesloten

Terug naar “Macro”