Het is nu feb 25, 20, 03:00

Alle tijden zijn GMT + 1 uur  • Advertisement

Forumregels


In dit (sub)forum gelden aanvullende huisregels over het plaatsen en bespreken van (natuur)foto's.Plaats een nieuw onderwerp Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 1 bericht ] 
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: jan 17, 07, 20:47 
Offline
Moderator
Moderator
Avatar gebruiker

Geregistreerd: okt 24, 04, 11:33
Berichten: 129
Beste macrofotografen,

Voor de natuurfora (natuur en landschappen, dieren en macro) zijn een aantal aanvullende richtlijnen opgesteld. Dit omdat duidelijk moet zijn dat respect voor de natuur belangrijker is dan de foto.

1) wat is macro?
De definities lopen wat uiteen maar de meesten hanteren macro voor opnamen met een vergroting van 1:1 of groter. Dus 1cm in werkelijkheid is ook 1cm op de sensor (of film). Dergelijke vergrotingen haal je alleen met ├Ęchte macro lenzen of macro toevoegingen als bijv. tussenringen. Vergrotingen die kleiner zijn dan 1:1 zijn "officieel" close-ups.

In dit onderdeel maken we echter geen onderscheid en is de vergroting van 1:1 geen eis aan de foto's. Ook close-up fotografie is hier van harte welkom.

2) Richtlijnen voor verantwoorde natuurfotografie
De rust en veiligheid van de natuur in al zijn hoedanigheden dient te allen tijde te worden gerespecteerd en gewaarborgd. Bij het beoefenen van natuurfotografie mag noch het leven, noch de levenswijze van dieren en planten in het gedrang komen. Daartoe hanteren wij de volgende gedragsregels:
  1. Bij de totstandkoming van natuurfotografisch materiaal dient de fotograaf verstoring van de natuur (plant en dier) te allen tijden zoveel mogelijk te vermijden.
  2. Planten en dieren worden gefotografeerd zoals ze voorkomen. Manupulatie (o.a. vangen, vasthouden, verplaatsen van dieren en/of plukken van planten of bloemen) voor fotografische doeleinden wijzen wij uitdrukkelijk van de hand.
  3. Extra willen wij de nadruk leggen op nestfotografie (hieronder wordt verstaan fotografie van nesten, rustplaatsen, holen, etc.). Omdat verstoring van dieren bij nestfotografie bijna niet te voorkomen is (ook omdat verstoring op het moment zelf niet altijd duidelijk is), willen wij beeldmateriaal uit nestfotografie op dit forum uitdrukkelijk niet toestaan. Ook al weet je zeker dat er geen verstoring heeft plaatsgevonden: dit is voor de forumleiding niet controleerbaar. Verder moet je bedenken dat 'foto's zien doet foto's maken', wanneer veel nesten getoond worden kunnen mensen op gedachten komen waarbij misschien minder rekening gehouden wordt met het nest.
Bedenk dat het soms getuigt van grotere klasse de foto niet te maken (wanneer de omstandigheden niet toelaten dat de foto zonder ingrijpen en verstoring mogelijk is) dan wel.

De crew van EOSdigitaal behoudt zich te allen tijden het recht voor foto's waarbij het vermoeden bestaat dat de bovenstaande gedragsregels niet of onvoldoende in acht zijn genomen zonder toestemming of overleg te verwijderen.


3) dier determinatie
We hebben allemaal wel eens een dier op de foto waarvan we niet weten wat het is, wat voor vogeltje, wat voor insect, etc. Soms zijn het ook mooie foto's maar soms ook niet. Het doel is niet de foto maar het willen weten van de naam. Daarvoor hebben we een determinatie-verzameltopic in het leven geroepen, welke je kunt vinden in de OFFTOPIC lounge (klik HIER). Gelieve in de showcase daarom geen determinatie vragen te plaatsen.


Omhoog
 Profiel  
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 1 bericht ] 

Alle tijden zijn GMT + 1 uur


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 3 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  
EOS Digitaal privacy statement
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling