Onscherp in hoeken...?

Voor al uw foto's die u niet kunt onderbrengen in de bestaande categorieën

Moderators: Expositie Commissie, Global Moderators

Forumregels
In dit (sub)forum gelden aanvullende huisregels over het plaatsen en bespreken van foto's.
ellendb

Hoi,

Heb een vraag over de 2 foto's in m'n personal gallery (weet nog niet hoe ik ze hier moet laten zien...)

Het viel me namelijk dat ik nogal wat onscherpte in de hoeken heb. Daarom heb ik even een krant gefotografeerd. Weet niet of de foto's duidelijk genoeg zijn, maar vooral op (ong.) 18 mm in de hoeken linksonder en rechtsboven zie je onscherpte tov de andere delen van de foto. Weet iemand waar dit aan kan liggen? Foto is dus gemaakt met standaard 18-55 lens, 1/320 11 (100 ISO, camera staat voor de rest nog op standaard indstellingen).

Ellen.
Hythloday

Ellen, ik heb jouw foto's bekeken. Lag de krant helemaal vlak?

Het scheidend vermogen van een lens is 't hoogst in het centrum van het beeld. De randen zijn iets minder en de hoeken weer iets minder.

Bedenk wel dat 18mm een supergroothoek is. Het scheidend vermogen van supergroothoeklenzen is altijd minder aan de randen en in de hoeken. Ook hebben de hoeken last van lichtafval (vignettering), vooral bij volle opening.

Het is niet iets om je ongerust over te maken, maar in kritische situaties valt 't soms op. Meestal merk je er niet veel van door de geleidelijke overgang.
ellendb

Ik heb bij beide foto's een diafragma van 11 gebruikt. De krant lag zo goed als vlak (niet helemaal natuurlijk, maar dat zou bij een diafragma van 11 toch niet uit mogen maken, of wel?).

Hoe zou ik het nog beter kunnen testen? Meer scherpte-diepte of juist minder uitproberen? Het lijkt beter te zijn op 55 mm, dus dan heeft het misschien toch iets met de groothoek te maken...?

Ellen.
Hythloday

De scherptediepte is minimaal op korte afstand. De Canon 18-55mm is een redelijke lens die helaas niet geschikt is voor dit werk.

Zelf gebruik ik de kitlens niet meer. Deze lens heeft te veel last van purple fringing. De scherpte is redelijk goed voor de prijs.

Een voorbeeld zie je op de volgende foto:

[img]http://img.photobucket.com/albums/v292/ ... espark.jpg[/img][/url]

De bomen rechts zijn behoorlijk blauw. Purple fringing is op zich redelijk gemakkelijk te corrigeren, maar niet bij deze foto. Blauw wordt grijs.
ellendb

Ja, ik zie wat je bedoelt met purple fringing. Maar, je hoeken zien er op zich wel scherp uit. Ik heb nog even snel een voorbeeld in m'n gallery erbij gedaan, waarop ook duidelijk de onscherpte in de hoeken te zien is (testfoto). Als dit gewoon het beste is wat de lens te bieden heeft, dan vind ik het best tegenvallen, dan ga ik in ieder geval sneller een andere kopen dan ik nu van plan was. Maar, als dit iets is wat ik door bepaalde instellingen of combinaties van instellingen kan voorkomen/verminderen, hoor ik het ook graag.

In ieder geval erg fijn dat er iemand meedenkt!

Ellen.
Hythloday

Ellen, ik heb je foto bekeken.

Ik denk dat je eens een boek over fotografie moet gaan lezen, vooral het gebruik van lenzen. De 18mm stand is een supergroothoek. Het perspectief is dan heel erg steil. Alles in de hoeken wordt uit zijn normale proporties getrokken. Als je een portretfoto maakt op 18mm met de neus in het midden, dan komt de neus extra groot over. De verhoudingen kloppen niet meer. Bij een digitaal beeld blijft er minder over dan bij een analoog beeld vanwege de cropfactor 1.6. Daardoor valt 't minder op, maar het gebeurt wel. Zo maakte ik vorige week tijdens mijn vakantie in Zwitserland een foto van de tent tegenover me op de camping. Een tent van 2 meter hoog met een berg van 2000 meter hoog op de achtergrond. De verhouding tent/berg klopte niet, dus heb ik de foto gewist.

Voordat je naar de winkel loopt om een nieuwe lens te kopen: ALLE LENZEN hebben last van lensfouten. Er bestaan geen perfecte lenzen. Ik gebruik nu de Sigma 18-125mm. Deze lens is scherper dan de Canon kitlens en de zoomrange is fantastisch. Maar op de 18-21mm stand heeft deze lens last van vignettering bij een blauwe hemel. Nu valt deze vignettering gemakkelijk weg te halen, maar dit is toch een lensfout.
spider2004
Canon shooter
Canon shooter
Berichten: 179
Lid geworden op: 26 jun 2004 08:54
Locatie: Schaijk
Contacteer:

Ik ga dezelfde test ook proberen, dan kunnen we wat vergelijken.
[size=75]Cannon EOS 20D - kitlens - 50 f/1.8 - 70-200 f/4L usm - extender 1.4 type II - 2 x 1gig cf Sandisk ultra III - Feisol carbon monopod -[/size]
Mijn website: [url=http://members.home.nl/j-gvk/]Joris-gvk-Fotografie[/url].
Gebruikersavatar
Ytos
Canon shooter Die Hard
Canon shooter Die Hard
Berichten: 5514
Lid geworden op: 04 jun 2004 16:23
Contacteer:

Ik post ook maar even 2 foto's die met de Kitlens gemaakt zijn. Ze zijn niet perfect, maar zoveel onscherpte als bij Ellen kan ik niet ontwaren in mijn foto's.

[1] - Zelf gemaakt, dus redelijk ervaren fotograaf die toestel stil kan houden (:?)
24mm :: 1/40 :: F8 :: ISO 200
[img]http://old.eosdigitaal.nl/forum/album_p ... ic_id=1096[/img]

[2] - Nota bene gemaakt door m'n neefje van 13, de rechter op de vorige foto. Z'n eerste foto met mijn 300D (nou maar hopen dat 'ie niet verslaafd raakt :? :) )
25mm :: 1/320 :: F8 :: ISO 200
[img]http://old.eosdigitaal.nl/forum/album_p ... ic_id=1095[/img]

Ik realiseer me dat de lens slechts rond de 25mm stond (=40mm omgerekend).

@Ellen: als je foto's in je foto-album plaatst en je wijst er vervolgens naar, dan zie je in je browser links onderin een link met een getal staan. Dat is je foto-id.
Zet nu het volgende neer:

[img]http://www08.eosdigitaal.nl/forum/album_pic.php?pic_id=###[/img]

### moet zijn het getal dat je in de link hebt zien staan, dus je foto-id. Nu wordt je foto als thumbnail getoond in je bericht. Je kunt er op klikken en dan ga je naar de originele foto in het album.

Vragen? PB maar.
Succes
Hythloday

Het probleem van onscherpte in de hoeken is een tijdje geleden aan de orde geweest op DPReview. Een Deen (of een Noor) vergeleek de kitlens met de 17-40mm door foto's te maken van een moederbord van een computer. De hoeken van de kitlens zijn minder scherp dan het centrum.

Dit kan wellicht nog verergerd worden door de "losliggende" frontlens. Als je deze iets optilt tijdens de opname, zal de scherpte ook minder goed zijn.
ellendb

Ja, ik moet me inderdaad toch eens wat meer gaan verdiepen in de lenzen theorie... Dat van die verkeerde verhoudingen wist ik wel, maar waarom een groothoek eerder tot onscherpte in hoeken leidt is me niet geheel duidelijk. Vooral ook omdat het me nog nooit is opgevallen bij (jaren van fotograferen met) mijn eos500. Ik ga morgen en dit weekend als een maniak fotograferen, zodat ik misschien wat betere voorbeelden kan laten zien.

Heb je misschien een link naar die test/foto's van die Deen/Noor, vind ik wel interessant. Ik twijfelde zelf inderdaad over aanschaf van de (sigma) 18-125, nog even mee gewacht omdat ik zelf nog een 28-80 heb (ook sigma), maar die is toch alweer zo'n 3 jaar oud, niet bekend hoe die presteert op de 300D.

Ellen.
Hythloday

De meeste groothoeklenzen presteren goed in de hoeken. Maar meestal is bij een test het scheidend vermogen lager.

Vroeger was het een hele prestatie om een goede 18mm supergroothoek te produceren. Nu rekent een computer een week, terwijl dat voor het computertijdperk 2 tot 3 jaar duurde om een lens te berekenen.

Het is eenvoudiger om een beeldhoek van 10 graden te corrigeren dan een beeldhoek van 100 graden. Dat is ook de reden waarom er nog restfouten in de hoeken van groothoek(zoom)lenzen zitten.

Het kan zijn dat jij een slecht exemplaar hebt van de Canon 18-55mm. Ook op DpReview klagen sommige mensen over de slechte scherpte van de kitlens. Helaas kan ik de posting van die Deen/Noor niet weer terugvinden. Maar kijk eens op DpReview. Sommige mensen houden maar niet op om over hun 17-40mm L lens te pochen.
spider2004
Canon shooter
Canon shooter
Berichten: 179
Lid geworden op: 26 jun 2004 08:54
Locatie: Schaijk
Contacteer:

Hier zijn mijn testfoto's dan

[1] 18mm f/11 redelijk wat vingetting en wat scherpeteverlies in de hoeken.
[img]http://old.eosdigitaal.nl/forum/album_p ... ic_id=1107[/img]
[2] 55mm f/11 duidelijk minder vingetting en net wat scherper in de hoeken.
[img]http://old.eosdigitaal.nl/forum/album_p ... ic_id=1106[/img]

Zoals al bekent was is de kitlens nou niet de allerbeste. Dit wil niet zeggen dat je er geen leuke foto's mee kunt maken, je moet er alleen wat rekening mee houden. Als je een beetje handig bent met Photoshop is er met de gebreken van de kitlens wel te leven.

Ik zal dezelfde test eens gaan doen met mijn andere lens de 70-200 f4L.
Laten we hopen dat die het wat beter doet dan de kitlens.

:arrow: EDIT:
Test gedaan met de 70-200 f4L en zoals verwacht vele malen beter maar in de extremen f4 200mm en afstand tot de muur 1,5m zie je in de 100% view ook wat scherpte verlies in de hoeken. :oops: :?

Het heeft geen zin om deze te uploaden want op 900 bij 600 zie je het niet.
[size=75]Cannon EOS 20D - kitlens - 50 f/1.8 - 70-200 f/4L usm - extender 1.4 type II - 2 x 1gig cf Sandisk ultra III - Feisol carbon monopod -[/size]
Mijn website: [url=http://members.home.nl/j-gvk/]Joris-gvk-Fotografie[/url].
Hythloday

En op 18mm ook duidelijk kussenvormige vertekening.
ellendb

Hoi allemaal,

Vandaag weer eens geprobeerd, zelfde tuin, iets andere parameter instelling (scherpte iets omhoog), maar daar zie ik eerlijk gezegd niks van.

Heb 2 crops uit een foto gehaald, foto is 18 mm, 1/320, f10

Dit is een crop van het center (waarop focus)

[img]http://old.eosdigitaal.nl/forum/album_p ... ic_id=1116[/img]

Dit is een crop van linksonder

[img]http://old.eosdigitaal.nl/forum/album_p ... ic_id=1117[/img]

De onscherpte blijft dus duidelijk aanwezig. Ik had het idee dat het met het bakstenen voorbeeld ook stukken minder was dan in mijn foto's, maar ik kan me vergissen. Ik heb ook op DPreview foto's gezien die EN op 18 mm EN met een diafragma van 4.5 geen scherpteverlies lieten zien.

Overigens: is de scherpte van de centercrop acceptabel, naar jullie ervaring/inschatting?

Ik hoop eigenlijk nog steeds dat ik zelf iets fout doe, maar ben bang dat het aan m'n lens ligt en weet niet of 'men' die zo makkelijk wilt vervangen...

Ellen.
spider2004
Canon shooter
Canon shooter
Berichten: 179
Lid geworden op: 26 jun 2004 08:54
Locatie: Schaijk
Contacteer:

De crop van linksonder is wel heeel erg onscherp. :oops: :oops:
Mijn testfoto's zijn ook wat onscherpte in de hoeken maar zeker niet zo erg.

Ik heb nog niet zo heel erg veel ervaring met diverse lensen dus als je vraagt of dit acceptabel is tja dat vindt ik moeilijk te beoordelen.

Heb je ook als eens op andere forums je probleem voorgelegd ?
Mischien kun je een foto ter beoordeling mailen naar canon nederland ?????
[size=75]Cannon EOS 20D - kitlens - 50 f/1.8 - 70-200 f/4L usm - extender 1.4 type II - 2 x 1gig cf Sandisk ultra III - Feisol carbon monopod -[/size]
Mijn website: [url=http://members.home.nl/j-gvk/]Joris-gvk-Fotografie[/url].
Hythloday

ellendb schreef: Ik hoop eigenlijk nog steeds dat ik zelf iets fout doe, maar ben bang dat het aan m'n lens ligt en weet niet of 'men' die zo makkelijk wilt vervangen...
Ellen, de foto die je gisteren van je tuin liet zien had een te hoog contrast: het verschil tussen de zonnepartijen en de schaduwpartijen was te groot.

Wat je nu laat zien is niet acceptabel. Het verschil is scherpte tussen centrum en hoeken is te groot. Op de "hoekfoto" is de rechtse bloem nog redelijk scherp, maar het rode schaaltje (?) is bijna niet als zodanig herkenbaar. Ik zou met de lens teruggaan naar de winkel en deze foto's tevens meenemen als bewijs. Voor mijn gevoel heb je een slecht exemplaar van de kitlens.

P.S.: Op dpreview heeft iemand een soortgelijk probleem:

http://forums.dpreview.com/forums/read. ... ge=9774229
ellendb

Hythloday en spider2004,

Hartstikke bedankt voor jullie advies. Ik moet zeggen dat ik er wel vreselijk van baal... :( Omdat de winkel niet bij de deur is en ik dus alleen volledig overtuigd terug wil gaan, nog even 2 laatste foto's.

De eerste is op 35 mm:

[img]http://old.eosdigitaal.nl/forum/album_p ... ic_id=1118[/img]

De tweede op 55 mm:

[img]http://old.eosdigitaal.nl/forum/album_p ... ic_id=1119[/img]

Het feit dat (m.n. linksonder) nog steeds onscherpte te zien is, ook op andere afstanden, zegt dat iets over een fout in de camera en niet zozeer op onscherpte die altijd in een groothoek (zoom) lens aanwezig is? Probeer argumenten te vinden om zo overtuigend mogelijk te zijn naar de winkel toe :) Of, aangenomen dat ze moeilijk willen doen, gooien ze het dan toch op scherpte-diepte? Diafragma is bij beide 10...

Ellen.
Hythloday

Ellen, als ik je was zou ik de bestandjes op CD zetten en laten afdrukken d.m.v. de snelservice bij Dixons, of waar dat Kodak apparaat ook maar mag staan.

Het feit dat het zich niet alleen voordoet bij 18mm, maar ook bij 35mm en 55mm, kan er op duiden dat het probleem niet bij het objectief ligt. Het probleem kan ook in de camera liggen, een sensor die niet goed is afgesteld of iets dergelijks.

Een goede fotozaak met deskundig personeel zal onmiddellijk aan de foto's kunnen zien dat er een probleem is. Waarschijnlijk zullen ze camera en lens naar de service afdeling sturen om te laten afstellen. Als je nog op vakantie gaat zou ik om een "leencamera" vragen.
spider2004
Canon shooter
Canon shooter
Berichten: 179
Lid geworden op: 26 jun 2004 08:54
Locatie: Schaijk
Contacteer:

spider2004 schreef: Ik heb nog niet zo heel erg veel ervaring met diverse lensen .....
Objectieven bedoel ik natuurlijk. :oops: :lol: :oops:

Maar alvast succes gewenst als je terug gaat naar de winkel.
Zorg dat ze je bij de winkel niet afschepen met een of ander *** verhaal/smoes.
[size=75]Cannon EOS 20D - kitlens - 50 f/1.8 - 70-200 f/4L usm - extender 1.4 type II - 2 x 1gig cf Sandisk ultra III - Feisol carbon monopod -[/size]
Mijn website: [url=http://members.home.nl/j-gvk/]Joris-gvk-Fotografie[/url].
ellendb

Hoi,

Bij deze de belofte dat dit de laatste foto's zijn waar ik jullie (voorlopig dan) mee lastig val, maar ik heb precies dezelfde foto (waarvan hier crop linksonder) genomen met (1) de kitlens, en (2) m'n sigma 28-300... Het verschil lijkt me overtuigend...? Dat had ik misschien eerder moeten uitproberen :)

Beide foto's: 35 mm, 1/200, f11

Bij deze de canon 18-55 mm:

[img]http://old.eosdigitaal.nl/forum/album_p ... ic_id=1121[/img]

En hier de sigma 28-300 mm:

[img]http://old.eosdigitaal.nl/forum/album_p ... ic_id=1122[/img]

Neem ik deze twee wel mee naar de winkel... zucht... (ben dat engeltje ondertussen zo ***beu :? )

Ellen.
Plaats reactie

Terug naar “Overig / Archief”