Pagina 1 van 1

Zeikerd?

Geplaatst: 04 apr 2008 21:56
door Robert Wagter
Ben ik een zeikerd als ik stel dat zo'n beetje de helft van alle recente topics niet als showcase maar als testcase gepost hadden moeten worden. :?

Als je nu een tijdje bezig bent en je denkt dat het showcase waardig is dan prima maar als je direct aangeeft dat je net begonnen bent dan is het wellicht handig als je de showcase regels (zie topic geheel bovenaan) eens leest.

Ben wel benieuwd wat de andere gebruikers er van vinden.

Robert

Geplaatst: 04 apr 2008 21:59
door fotojeroen
Deze even verplaatst naar de juiste rubriek

Als je vind dat het niet in showcase thuishoort, mag je het er altijd bij zetten (wel even netjes onderbouwen :wink: )

Geplaatst: 04 apr 2008 22:16
door fotoarts
En dan te bedenken dat er ook nog eens heeel wat topics van de showcase naar de testcase worden verplaatst door moderators..! Meestal is er geen sprake van onwil of zelfoverschatting, maar van 'verkeerd geplaatst', 'niet bij stil gestaan' etc. :wink:

Geplaatst: 04 apr 2008 22:24
door Piet van Vroonhoven
Ik vind dat je gelijk hebt

Geplaatst: 04 apr 2008 22:47
door Designer
ik denk dat je met dit topic eigenlijk helemaal niets bereikt,

Of je gelijk hebt doet voor mij even niet ter zake, maar als jij of een ander persoon commetaar cq opmerkingen hebt over het wel of niet thuis horen in een showcase, dan moet je dat gewoon zeggen in het betreffende topic en ook waarom.

De desbetreffende persoon zal de volgende keer dan beter nadenken waar hij zijn foto's plaats.
Op dit moment weten de betreffende personen niet of het hun aangaat of niet, en als ze niets te horen krijgen dan denken deze dat ze het doen zoals het hoort.

En ik denk, net wat Oneshot ook zegt, dat sommige mensen zich helemaal niet bewust zijn van het feit det een foto verkeerd geplaatst is.


edwin,

Geplaatst: 04 apr 2008 22:56
door KD-fotografie
Ik vind showcase en testcase sowieso een beetje lastig, uiteraard zijn er foto's bij die gewoonweg overduidelijk nog niet goed genoeg zijn.
Maar smaken verschillen ook, soms zitten er foto's tussen die de een geweldig vind en de ander 3x niks.

Geplaatst: 04 apr 2008 23:07
door Musicjohn
KD-fotografie schreef:Ik vind showcase en testcase sowieso een beetje lastig, uiteraard zijn er foto's bij die gewoonweg overduidelijk nog niet goed genoeg zijn.
Maar smaken verschillen ook, soms zitten er foto's tussen die de een geweldig vind en de ander 3x niks.
En dat is dan ook meteen de reden waarom ik op mijn forum geen onderscheid maak tussen showcase en testcase. Komt niet voor.

Iedereen post gewoon in de passende rubriek, en er kan naar believen gereageerd worden. Als foto's daadwerkelijk behoorlijk onder de maat zijn dan komt dat (op een nette manier) wel naar voren uit de reacties en is het aan topic-sterter om er iets aan te doen (adviezen ter harte nemen) en te wachten met volgende posts tot het niveau iets hoger ligt, of de adviezen in de wind te slaan met het risico dat men bij een volgende post geen enkele reactie meer krijgt.

Maar "indelen in hokjes" zul je bij mij niet aantreffen.

Helaas zal dit op EOS-D niet meer werken. Men is al zo lang gewend aan "testcase" en "showcase" dat er altijd wel protesten zullen komen van de "gevorderde" fotografen en beoordelers als een mindere foto in showcase geplaatst word. Vandaar ook mijn pleidooi (ca. ┬Ż jaar geleden) voor het behoud van (en de uiteindelijke terugkeer) van "testcase".

Dat klinkt wat tegenstrijdig met mijn eerdere opvatting, maar als een bepaald systeem eenmaal is ingeburgerd is het bijzonder moeilijk om hier van af te wijken. En dat in acht genomen moet ook ik inderdaad constateren dat, als je er al twee catagorie├źn op na houd) "showcase" op EOS-D de laatste tijd inderdaad veel topics bevat welke absoluut niet showcase-waardig zijn. Een beetje zelfkritiek zou dus geen kwaad kunnen.

:wink:

Re: Zeikerd?

Geplaatst: 05 apr 2008 07:52
door loos1970
Robert Wagter schreef: Als je nu een tijdje bezig bent en je denkt dat het showcase waardig is dan prima
En daar ligt dan al het probleem. Als je van je eigen werk denkt dat het showcasewaardig is. Het is dus een erg subjectieve categorie. En ook ik heb gisteren per ongeluk een foto in de showcase gezet die ik daar niet had willen hebben. Zeker geen zelfoverschatting, want zo lang ben ik nog niet met fotografie bezig.

Showcase zou eigenlijk een categorie moeten zijn waar foto's naar toe worden geplaatst door anderen dan de fotograaf. Maar dan nog houdt dat in dat het geen objectieve beoordeling is. En dan wordt het misschien ook weer zo een competitie. En dat is wat mij betreft niet de bedoeling van een forum, waar ik dingen van wil leren

Re: Zeikerd?

Geplaatst: 05 apr 2008 08:20
door fotoarts
loos1970 schreef:Showcase zou eigenlijk een categorie moeten zijn waar foto's naar toe worden geplaatst door anderen dan de fotograaf.
Dat noemen we hier de 'foto-expositie'. :D

Eigenlijk staat het redelijk goed omschreven waar je een foto het best kan plaatsen, maar om diverse reden gaat het regelmatig mis. Gebrek aan zelfkritiek komt zeker voor, maar is niet de meest frequent voorkomende oorzaak van het verleerd plaatsen van een foto(serie). Vaak is het gewoon verkeerd geplaatst vanwege (te) groot enthousiasme; snel plaatsen zonder te lezen. :wink:

Re: Zeikerd?

Geplaatst: 05 apr 2008 08:37
door loos1970
oneshot schreef:Vaak is het gewoon verkeerd geplaatst vanwege (te) groot enthousiasme; snel plaatsen zonder te lezen. :wink:
In mijn geval zeker waar en als mensen zich storen an mijn verkeerde plaatsing, mag de foto gewoon weggehaald worden hoor. :wink:

Geplaatst: 05 apr 2008 09:12
door fotoarts
We verplaatsen de foto's naar de testcase en sturen een PB met uitleg naar de topicstarter. Weghalen doen we alleen als de foto door de topicstarter wordt verwijderd.

Geplaatst: 05 apr 2008 10:27
door mmk
Wat ik mij afvraag. Komt het ook (veel) voor dat topics de andere kant opgaan? Dus van Test- naar show case?
Gewoon uit nieuwsgierigheid,

Marc

Geplaatst: 05 apr 2008 10:36
door DJ41
mmk schreef:Wat ik mij afvraag. Komt het ook (veel) voor dat topics de andere kant opgaan? Dus van Test- naar show case?
Geweoon uit nieuwsgierigheid,

Marc
Ik denk het niet, want iemand anders kan niet beoordelen of hetgene wat jij plaatst voor jou showcase-waardig is.

M.a.w. als jij vind dat het een test van je is en nog niet jouw volle potentieel weergeeft, dan ben jij daarin de enige die dat kan beslissen. Andersom is veel makkelijker.

(Sjonge jonge. Eerst koffie nu, ik begin weer in moeilijke zinnen te praten. :? )

Geplaatst: 05 apr 2008 10:47
door mmk
Dat ben ik niet met je eens, regelmatig komen er commentaren voor in de trand van "dit is absoluut showcase waardig". Bovendien meen ik me te herinneren dat tijdens de discussie over de vernieuwde opzet, een paar maand geleden, gezegd is dat er ook van de test naar show case verplaatst zou gaan worden. Vroeg me af of zoiets wel eens gebeurd, that's all

Marc

Geplaatst: 05 apr 2008 10:47
door fotoarts
mmk schreef:Wat ik mij afvraag. Komt het ook (veel) voor dat topics de andere kant opgaan? Dus van Test- naar show case?
Geweoon uit nieuwsgierigheid,

Marc
Incidenteel. De andere kant op gebeurt veel vaker.

Het komt ook voor dat mensen hun topic 'verkeerd' plaatsen in testcase ipv. showcase. Maar dat zijn uitzonderingen. :wink:

Geplaatst: 05 apr 2008 11:05
door DJ41
mmk schreef:Dat ben ik niet met je eens, regelmatig komen er commentaren voor in de trand van "dit is absoluut showcase waardig"
Marc
Ik ben het volledig met je eens dat er soms in de testcase foto's staan die absoluut naar de showcase mogen, maar dat is allemaal gebaseerd op meningen. Een foto is ook heel erg subjectief en heeft ontzettend veel kanten. Wat is dan de graadmeter voor toelating in de showcase? Bijvoorbeeld:

Goede belichting: CHECK
Niet veel ruis: CHECK
Compositie goed: CHECK
Scherpte goed: CHECK
Nabewerking goed gelukt: CHECK
Contrast goed : CHECK

"Hoppa, naar de showcase." :?

Ik denk dat het niet zo simpel is. Zeker niet omdat ik veel series voorbij zie komen, waarvan ik de helft showcase-waardig vind en de andere helft weer niet.

Mijn kijk erop? Laat het aan de moderators over om te beoordelen hoe of wat. Die kunnen dat toch veel beter dan ik. Maarja, ik stoor me er ook niet aan, dus dat maakt het makkelijker.

Verder vind ik het zelf ook niet leuk om en ander te melden dat zijn showcase naar de testcase moet worden verhuist, hoe goed onderbouwd dat dan ook is. Dus ook al vind ik dat, dan laat ik het maar zo. Ieder mens zit weer anders in elkaar op dit vlak denk ik.