HELP! Fotograaf beschuldigd mij van plagiaat - UPDATES

Moderator: Global Moderators

Gebruikersavatar
Ferry Passchier
Canon shooter+
Canon shooter+
Berichten: 329
Lid geworden op: 29 mei 2015 13:39
Locatie: Den Haag
Contacteer:

Zojuist krijg ik een nogal intens mailtje van ene Arnold Hoogendorp. Het gaat over de foto die ik geplaatst heb in dit topic en ook heb ingezonden voor de AVROTROS fotowedstrijd.
Het gaat om deze foto:
Afbeelding

Dit is de mail:
Goedemiddag,

U hebt plagiaat gepleegd !
De foto die u hebt ingestuurd bij AVROTROS is eerder door
mij ontworpen.
U hebt deze foto gemaakt van een flat gebouw in Ypenburg bij
avond.

Deze foto heeft bekendheid u moet deze foto gezien hebben.
Heeft in de haagsche courant gestaan als introductie van EXPO LICHT 2014.
De foto staat zelfs in de catalogus van deze tentoonstelling.

Ook ben ik met deze foto bij AVROKUNSTUUR televisie geïnterviewd door
Andrea van der Pol.

De AVROTROS is ingelicht en het gemeente museum.

U moet deze foto intrekken van de fotowedstrijd thuis.
Dit is stelen van beelden.

Groet,
Arnold Hoogendorp
fotograaf/kunstenaar
Ik weet alleen niet zo goed wat ik hier mee aan moet.
Ik heb de foto opgezocht, en inderdaad vertoont deze sterke gelijkenis. Dit is zijn foto:
Afbeelding

Echter is van diefstal/plagiaat geen sprake, aangezien het beeld wat ik gemaakt heb toch echt voortkwam uit mijn eigen visie.
Ook moet ik zeggen dat ik behoorlijk aangedaan ben door deze felle toon en serieuze aantijgingen, terwijl ik mij van geen kwaad bewust ben.

Ik heb de beste man ook gebeld, maar dat was geen succes. Hij was door de dolle heen en volledig onredelijk. Ook heb ik nog een schriftelijk antwoord gegeven, maar ook daar verwacht ik niks mee te bereiken. Iemand tips om hier mee om te gaan?


--------------------------------

Update 001

Schijnbaar neemt het gemeentemuseum Den Haag de claim van Dhr. Hoogendorp zonder wederhoor serieus op, zie onderstaande mail:
het gemeente museum heeft mij net
gemaild.
Dit naar aanleiding van mijn mail.
Het gemeente museum heeft de Avro gemaild om
de foto te verwijderen.
Sorry ik heb in januari een solo tentoonstelling in de
Haagsche Kunst Kring waar deze foto op aluminium wordt
Tentoongesteld.

Hier laat ik erbij.
Verder veel succes.
Groet,
Arnold Hoogendorp


--------------------------------

Update 002


Ik heb zojuist contact gehad met de AVRO. Dit is de reactie:
Beste Ferry,

Dank dat je ons hebt ingelicht over deze situatie. En vervelend dat je hiermee te maken krijgt!

Wij houden ons als organisator liever op de achtergrond in deze discussie. Dat heeft er mee te maken dat er in de deelnamevoorwaarden van jou gevraagd is een 'originele' foto in te sturen (dus geen 'plagiaat'). Wij kunnen op basis van jullie beider verhalen niet beoordelen of daar sprake van is. Bedenk wel dat je als deelnemer verantwoordelijk bent voor de foto die je instuurt; als wij een claim van dhr. Hoogendorp ontvangen is dat voor jouw rekening... De deelnamevoorwaarden kun je hier nalezen: (http://web.avrotros.nl/cultuur/kunst/th ... aimer.aspx" onclick="window.open(this.href);return false;).

Met dat in het achterhoofd is het aan jou om te beslissen of je jouw foto wil terugtrekken of niet. Mocht je behoefte hebben aan advies, dan adviseren wij je contact op te nemen met een jurist of advocaat gespecialiseerd in auteursrecht.

We vernemen graag je beslissing.
Uiteraard ga ik mijn foto niet zelf terugtrekken. Dat zou te makkelijk zijn voor Arnold.
En mocht hij een claim neerleggen dan gaan we die gewoon aanvechten.

Ook heb ik na dit mailtje nog even gebeld om te vragen of het inderdaad klopt dat het gemeentemuseum zelf heeft aangedrongen op verwijdering, maar daar wisten ze niks van. Ook heb ik het gemeentemuseum zelf gebeld, en daar heb ik ook geen bevestiging kunnen krijgen. Kan zijn dat dit dus puur bluf is geweest van Arnolds kant.


--------------------------------

Update 003

Laatste reactie AVROTROS:
Beste Ferry,

Ik heb overleg gehad met de heer Tempel, directeur Gemeentemuseum/ Fotomuseum Den Haag en tevens onze juryvoorzitter. Hoewel het museum niet heeft geëist dat je je foto terugtrekt uit de wedstrijd, zou de heer Tempel het wel adviseren. Hij meende de foto al te herkennen en is - nu hij weet dat het om een andere foto gaat - van mening dat hij wel erg lijkt op de foto van de heer Hoogendorp.

De beslissing blijft aan jou maar wellicht dat deze mening van invloed kan zijn op je besluit.

Ik hoor graag wat je beslissing wordt.


--------------------------------

Update 004

Helemaal vergeten dat ik die foto destijds online gezet heb, maar achteraf gezien ben ik heel blij dat ik het gedaan heb.
De uploaddatum (7 maart 2013) is duidelijk eerder dan wanneer Arnold Hoogendorp met zijn foto naar buiten is getreden (12 december 2013), dus misschien wordt het tijd om de rollen even om te draaien.
Ik trek mij dus ook niet terug uit de competitie, en zal dit bewijsmateriaal aandragen aan jurylid Dhr. Tempel (directeur van het Haagse gemeentemuseum), die mij heeft geadviseerd mijn inzending terug te trekken.

Afbeelding


--------------------------------

Update 005

Afgelopen zaterdag om 5 uur was de opening van de expositie van Arnold Hoogendorp in de Haagse Kunstkring aan de Denneweg in Den Haag. Aangezien ik er om 17:05u toevallig toch langs kwam besloot ik om toch maar even 'gedag te gaan zeggen'.

Het was ontzettend druk binnen, maar niet per se vanwege de opening van Arnold zijn expositie, maar vooral omdat het ook de jaaropening was van de HKK zelf. Ook was het tegelijkertijd de nieuwjaarsborrel.

Beneden werd een speech gehouden en daar was dan ook het volk. Boven hing het werk van Arnold. Ik liet de openingsspeech voor wat het was en ging direct naar boven. Op de trap zag ik Arnold staan. Terwijl ik langs hem liep langs was er van zijn kant nog geen blijk van herkenning. Ik kwam in de expositieruimte en stond daar toen helemaal alleen met zijn foto's en twijfelde voor een moment om gewoon zijn foto van de muur te halen. Dit heb ik toch maar niet gedaan :P

Toen ben ik naar Arnold toegelopen, mezelf in eerste instantie presenterende als een geïnteresseerde die hem wat vragen wilde stellen over zijn werk. Ik lokte hem weg van de speech en liep samen met hem direct naar de bewuste foto en vroeg hem of er nog een verhaal achter die foto zat. Langzaam begon het hem blijkbaar te dagen en een beetje stamelend, nog niet 100% zeker wetende of ik was wie hij vermoedde dat ik was, vertelde hij heel ongemakkelijk kort dat die foto ook onlangs was ingezonden voor een wedstrijd, en vroeg direct daarna om confirmatie of ik inderdaad diegene was van die foto.

Ik bevestigde dit en zijn houding veranderde van zelfverzekerd naar uiterst ongemakkelijk. Ook zijn vrouw leek even ontdaan van mijn aanwezigheid. Hij claimde het 'leuk te vinden' dat ik even kwam kijken, maar al snel bleek tussen de woorden door dat hij zich wel degelijk besefte dat hij fout zat. Hij had het er zogenaamd bij laten zitten omdat ie er allemaal geen zin meer in had en het zou toch verspilde moeite zijn en blablabla. Maar ik wees hem er wel op dat dat besef blijkbaar pas kwam NADAT hij alle instanties had ingelicht over mijn vermeende plagiaat. Maar goed, uiteindelijk heeft Arnold zijn excuus aangeboden en hebben we elkaar toch de hand geschud.

Ik ben de kwaadste niet, dus heb oprecht geïnteresseerd nog even de rest van zijn werk bekeken/besproken en ben uiteindelijk weer op goede voet weggegaan. Niet in de laatste plaats omdat ik een beetje misselijk werd van de protserige houding van hem en zijn vrouw, die duidelijk weer van ongemakkelijk naar zelfverzekerd was veranderd nadat de handen geschud waren.

Voor mij is hiermee de kous af.
Laatst gewijzigd door Ferry Passchier op 08 mar 2017 16:09, 13 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
wibo53
Wedstrijdleiding
Wedstrijdleiding
Berichten: 2693
Lid geworden op: 24 apr 2013 20:22
Locatie: Best

Uit gaande van jouw goede trouw zou ik betreffende wedstrijd en meneer melden dat deze foto uit je eigen brein voortkomt. Zou ook niet weten waarom je geen foto van een flatgebouw mag maken. Voor niet commerciele doelen (of heb je die wel?) dan kon er geen enkele fotowedstrijd gehouden worden.

Tenzij je zichtbaar je best hebt gedaan om exact die foto na te maken.... Dan kan ik me voorstellen dat het iets lastiger wordt vol te houden dat je van niks wist...

Overigens dreigt meneer niet met juridische stappen... Ook een aanwijzing dat hij vooral druk wil leggen...
Apple fan, Canon volger...
Gebruikersavatar
Ferry Passchier
Canon shooter+
Canon shooter+
Berichten: 329
Lid geworden op: 29 mei 2015 13:39
Locatie: Den Haag
Contacteer:

Er zijn geen commerciële doeleinden nee. Ik ben ook niet zozeer bang voor juridische gevolgen, omdat ik heel erg zeker ben dat ik daar op geen enkel punt strafbaar ben.

Maar de foto van meneer schijnt al een keer in het gemeentemuseum te hebben gehangen (de eerste prijs voor de AVTROTROS wedstrijd is expositie in het fotomuseum daar direct naast), en sterker nog: in 2014 door dezelfde AVTROTROS KUNST geïnterviewd op televisie over deze foto (schijnbaar). Het zou wel een hele domme actie van mij zijn om dan uitgerekend DIE foto na te maken.

Maar goed, ik vrees dus dat mijn inzending dus nu bij voorbaat al kansloos is, en daar baal ik echt heel erg van.
Ik was bijna euforisch blij en heb zojuist een print van 40 euro ontvangen die ik zou gebruiken tijdens de expositie in VondelCS voor de jury van deze fotowedstrijd.
Robert14
Canon shooter
Canon shooter
Berichten: 130
Lid geworden op: 20 nov 2014 10:54

Als het een openbaar gebouw betreft, waar bovendien geen beperkingen gelden om te fotograferen, dan ben je vrij om de foto te maken.
De foto is toch niet in dezelfde wedstrijd geplaatst? En waarom zou iemand daar nu over klagen. Het woord plagiaat is ook wel erg overtroffen. Wat een druktemaker!
Gebruikersavatar
Ferry Passchier
Canon shooter+
Canon shooter+
Berichten: 329
Lid geworden op: 29 mei 2015 13:39
Locatie: Den Haag
Contacteer:

Robert14 schreef:Als het een openbaar gebouw betreft, waar bovendien geen beperkingen gelden om te fotograferen, dan ben je vrij om de foto te maken.
De foto is toch niet in dezelfde wedstrijd geplaatst? En waarom zou iemand daar nu over klagen. Het woord plagiaat is ook wel erg overtroffen. Wat een druktemaker!
Dat hij vind dat ik plagiaat pleeg zal me worst wezen. Hij mag vinden wat hij wil. Het feit dat hij me op deze manier benaderd en aan de telefoon zo'n ontzettende hork is maakt dat het me eigenlijk nog veel minder kan schelen.

Maar ik hoopte gewoon erg op een (eerlijke) kans om straks een foto van mij in het fotomuseum te kunnen exposeren. Dat leek me echt geweldig. Die 750 euro aan canon-tegoed is ook leuk, maar het was mij vooral te doen om de expositie.

Ik ben nog niet zo heel lang bezig met fotografie, maar merk dat ik de laatste tijd wel steeds meer positieve reacties krijg op mijn foto's. Het feit dat ik +/- 1975 mensen achter mij liet in deze wedstrijd vind ik al een enorme eer, en hoe gaaf zou het zijn als ik straks in een fotomuseum zou hangen?
Daar droom ik stiekem van. Nu lijkt die droom keihard te vervagen.
wallisman
Canon shooter+
Canon shooter+
Berichten: 302
Lid geworden op: 19 jan 2007 15:27

het gefotografeerde object ken ik niet maar lijkt zich te lenen voor mooie foto's. Ik vind de opstelling van de fotograaf erg beperkt en onzinnig. Bovendien blijkt het idee dat hij had dus niet uniek te zijn: iemand anders kan dus spontaan op precies hetzelfde idee gekomen zijn. Wellicht zit daar zijn onvrede.

Ik heb in 1983 voor het eerst een foto van de Champs Elysees in Parijs gemaakt. Daarmee is iedereen die sindsdien een foto van die straat heeft gemaakt toch geen plagiaatpleger?

Zet 'm op!
Jan
allerlei glaswerk en zo'n klikapparaat
Gebruikersavatar
Ferry Passchier
Canon shooter+
Canon shooter+
Berichten: 329
Lid geworden op: 29 mei 2015 13:39
Locatie: Den Haag
Contacteer:

Allen bedankt voor de reacties.

Update:
het gemeente museum heeft mij net
gemaild.
Dit naar aanleiding van mijn mail.
Het gemeente museum heeft de Avro gemaild om
de foto te verwijderen.
Sorry ik heb in januari een solo tentoonstelling in de
Haagsche Kunst Kring waar deze foto op aluminium wordt
Tentoongesteld.

Hier laat ik erbij.
Verder veel succes.
Groet,
Arnold Hoogendorp
Ik wil dit eigenlijk aan de grote klok gaan hangen, want dit gaat mij veel te ver.
Gebruikersavatar
focused
Canon shooter
Canon shooter
Berichten: 85
Lid geworden op: 06 jun 2005 09:40
Locatie: zwolle
Contacteer:

Volgens mij kan hij dit nooit hard maken gezien het een bestaand gebouw is en hij daar geen monopoly op heeft , en waarom beticht jij m niet van plagiaat hij heeft immers dezelfde foto waar hij doodleuk €400,- voor vraagt in een gallery verkoop.

Hij beweert ook dat jij m gezien moethebben , hoezo moet ik ken m ook niet en zo zullen er velen met mij zijn.

Deze fotograaf http://www.arnoldhoogendorp.nl/index.html" onclick="window.open(this.href);return false; voelt zichzelf waarschijnlijk uber belangrijk maar maakt net zulke fotos als ieder ander.

Als iemand met hetzelfde goede idee komt is dat nog steeds geen plagiaat maar inzicht en verbeelding wat vertaald wordt naar een goede foto.

Als de Avro hier werkelijk gevoelig voor is laten ze zich wel erg gemakkelijk intimideren dan door een fotograafje die wat bijverdient met zijn fotos.

Ik zou er niet wakker liggen maar wel alert blijven.

Succes verder met deze toestand .


mvg


Michiel,

ps.
Ik vindt jouw uitsnede van de foto prettiger om naar te kijken dan die van meneer AH.
Laatst gewijzigd door focused op 27 nov 2015 21:05, 4 keer totaal gewijzigd.
Canon 1D MK3 , 7D mkII , Samsung NX300 -
Canon 70-200 F2.8 L - Sigma 24-105 F4 ART - Sigma 50 F2.8 Macro
Gebruikersavatar
wibo53
Wedstrijdleiding
Wedstrijdleiding
Berichten: 2693
Lid geworden op: 24 apr 2013 20:22
Locatie: Best

Belachelijk... Vol tegenin gaan...
Maar je gaat het niet winnen vermoed ik...
De eerste klap is eendaalder waard... Hij is je steeds een stap voor...
Apple fan, Canon volger...
Gebruikersavatar
MarcoEOS550D
Moderator
Moderator
Berichten: 7703
Lid geworden op: 03 sep 2010 16:47

Kan je niet zelf contact opnemen met AVRO om eea toe te lichten?

Wat een onzinnige reactie van die man... Ik heb deze foto in gedachten ook al zo vaak gemaakt (zoals ik in het topic al zei). En met mij vele anderen, denk ik. Zo uniek is het dus niet. Die man heeft echt een veeeeeeel te groot ego...
Eos 80D, EF 100mm L Macro IS USM, EF-S 10-22mm USM, EF-S 17-55mm IS USM, EF 100-400mm L IS USM, EF 50mm f-1.4 USM, Speedlite 320EX, RC-6, Powershot S120
Marco Weening Fotografie
Gebruikersavatar
Ina
Canon shooter pro+
Canon shooter pro+
Berichten: 3090
Lid geworden op: 13 jan 2006 22:46
Contacteer:

Misschien kan je bij Charlotte meer informatie inwinnen: https://www.charlotteslaw.nl/over-charlottes-law/" onclick="window.open(this.href);return false;.
Zij is gespecialiseerd in juridische zaken omtrent beeldmateriaal.

Succes!
Groet, Ina
Gespannen?? Gebruik eens wat vaker de ontspanknop........
P71
Canon shooter
Canon shooter
Berichten: 209
Lid geworden op: 28 mar 2015 20:40

Haha wat een grappenmaker. Lekker negeren. Ik zou wel ook even contact zoeken met de Avro om jouw verhaal te doen.
EOS 700D # 18-135mm IS STM # 24mm f2.8 # 10-18mm IS STM
Gebruikersavatar
Ferry Passchier
Canon shooter+
Canon shooter+
Berichten: 329
Lid geworden op: 29 mei 2015 13:39
Locatie: Den Haag
Contacteer:

Ina schreef:Misschien kan je bij Charlotte meer informatie inwinnen: https://www.charlotteslaw.nl/over-charlottes-law/" onclick="window.open(this.href);return false;.
Zij is gespecialiseerd in juridische zaken omtrent beeldmateriaal.

Succes!
Dank je, maar juridisch maak ik me echt nergens zorgen om.
Maar ik hoor al van anderen die ook door hem en zijn connecties zijn benadeeld omdat meneer denkt dat hij een alleenrecht heeft op van alles.

Ik pik dit niet en ben dan ook voornemens dit breed online uit te gaan meten.
Het moet toch niet zo zijn dat iemand anderen kansen ontneemt omdat zijn ego te groot is voor deze wereld?

Dat ik nu kansloos ben met de wedstrijd wordt me steeds duidelijker, maar het laatste woord is hierover nog niet gezegd.
Gebruikersavatar
Ina
Canon shooter pro+
Canon shooter pro+
Berichten: 3090
Lid geworden op: 13 jan 2006 22:46
Contacteer:

Precies daarom zou ik inlichtingen in willen winnen.
Want waarom zou jij kansloos in een wedstrijd moeten zijn omdat jouw foto op die van meneer lijkt?
Groet, Ina
Gespannen?? Gebruik eens wat vaker de ontspanknop........
Gebruikersavatar
Ferry Passchier
Canon shooter+
Canon shooter+
Berichten: 329
Lid geworden op: 29 mei 2015 13:39
Locatie: Den Haag
Contacteer:

Ina schreef:Precies daarom zou ik inlichtingen in willen winnen.
Want waarom zou jij kansloos in een wedstrijd moeten zijn omdat jouw foto op die van meneer lijkt?

Omdat:
A) de prijs die ik wil winnen het exposeren in het haagse fotomuseum is, dat onderdeel is van het gemeentemuseum. Hetzelfde gemeentemuseum dat de AVRO heeft gevraagd mijn inzending te verwijderen.

B) deze Arnold vorig jaar zelfs bij de AVRO op tv is geweest met zijn foto. Dezelfde AVRO die deze fotowedstrijd organiseert.

C) en al zou ik niet 'gediskwalificeerd' worden, dan lijkt het me niet dat beide partijen hun vingers willen branden aan deze kwestie, waarbij de tegenpartij blijkbaar iemand is met invloedrijke connecties.
Gebruikersavatar
MarcoEOS550D
Moderator
Moderator
Berichten: 7703
Lid geworden op: 03 sep 2010 16:47

Juidt daarom moet je zelf met de AVRO bellen/ mailen! Terugslaan, laat je niet in de hoek zetten door zo'n schreeuwlelijk!
Eos 80D, EF 100mm L Macro IS USM, EF-S 10-22mm USM, EF-S 17-55mm IS USM, EF 100-400mm L IS USM, EF 50mm f-1.4 USM, Speedlite 320EX, RC-6, Powershot S120
Marco Weening Fotografie
Gebruikersavatar
Ferry Passchier
Canon shooter+
Canon shooter+
Berichten: 329
Lid geworden op: 29 mei 2015 13:39
Locatie: Den Haag
Contacteer:

MarcoEOS550D schreef:Juidt daarom moet je zelf met de AVRO bellen/ mailen! Terugslaan, laat je niet in de hoek zetten door zo'n schreeuwlelijk!
Tuurlijk, en dat wil ik ook zo luid mogelijk doen. Maar als de host van de hoofdprijs voornemens is mijn inzending verwijderd te krijgen, dan zie ik een kans op een prijs bijzonder klein. Hoe hard ik ook terugsla.
Gebruikersavatar
Illuminatus
Canon shooter Die Hard
Canon shooter Die Hard
Berichten: 5410
Lid geworden op: 04 jul 2008 11:03
Locatie: Barendrecht

Als de foto van Arnold Hoogendorp bij jou bekend was geweest en die foto zou een grote bekendheid genieten, dan zou je jouw foto daar in een wedstrijd niet tegen ingezet hebben, zeker niet als die bij dezelfde TV-zender van de wedstrijd eerder uitgebreid was besproken.
Ik ben er daarom ook zeker van dat je zijn foto niet kende en daarin sta je niet alleen.
Zelf maak ik niet zoveel foto’s, maar ik bezoek heel veel fototentoonstellingen, zie ongelofelijk veel foto’s op internet, in (kunst)tijdschriften. Ik moet bekennen dat ik deze foto niet ken, sterker nog ook van de bewuste fotograaf/kunstenaar heb ik nooit gehoord, laat staan werk van hem gezien. Toch heb ik hem nu maar even gegoogled en ik ben niet onder de indruk. Het is niet slecht, maar zeker niet bovengemiddeld. Gelukkig is dat mijn subjectieve waardeoordeel. Anderen mogen daar natuurlijk anders over denken.
Terug naar zijn beschuldigingen. Allereerst getuigt zijn taalgebruik niet bepaald van enige innerlijke beschaving. Erger is evenwel dat hij je in zijn eerste zin zonder terughoudendheid beschuldigt van plagiaat. In het vervolg geeft hij aan dat hij dat zelfs publiek heeft gemaakt.
Hij stelt dat de door jou gemaakte en ingestuurde foto door hem is ontworpen, zonder duidelijk te maken wat hij in dit verband verstaat onder “ontworpen”. In ieder geval niet in de zin van ontwerpen van een gebouw door een architect. Van ontwerpen zou slechts sprake kunnen zijn als de foto op een unieke wijze zou zijn samengesteld uit een aantal afzonderlijke foto’s. Dat is hier geenszins het geval. Het object is een gebouw in de publieke ruimte gefotografeerd vanaf de openbare weg. Letterlijk iedereen met een fototoestel of telefoon met camera kan zo’n foto maken. Net als bij foto’s van de Erasmusbrug of van Eifeltoren is het de vraag wie de eerste maakte, want dan zou de rest plagiaat zijn?
Volgens zijn eigen redenering zou ook Hoogendorp van plagiaat beschuldigd kunnen worden, want ook de fameuze architectuur fotograaf Peter Westerhof heeft een dergelijke foto van dat gebouw gemaakt. https://www.flickr.com/photos/peterwest ... 609341981/" onclick="window.open(this.href);return false;
De foto van Hoogendorp komt daar in de verste verte niet bij. Daarvoor is de compositie gewoon te slordig. Leg de foto’s maar eens naast elkaar en/of laat echte kunstkenners blind kiezen, dan gaan ze gegarandeerd voor de foto van Peter Westerhof.
Daarom begrijp ik de opstelling van het Gemeente Museum (Den Haag?) totaal niet, als ze zich daar al over hebben uitgesproken.
Zet ik jouw foto daarnaast dan is die een stuk beter dan die van Hoogendorp en ik denk dan ook dat daar de pijn in zit. Met bluf probeert hij jouw foto nu uit de circulatie te halen.
Hij bralt dan ook nog over “een solo tentoonstelling in de Haagsche Kunst Kring waar deze foto op aluminium wordt Tentoongesteld.” (let maar niet op taalgebruik).
Eerlijk gezegd zie ik liever jouw foto op krantenpapier dan die van hem op aluminium.
Voor een dergelijke foto zou ik zeker niet kiezen voor afdruk op aluminium, maar dat daargelaten.
Juridisch gezien zou ik me nergens druk om maken. Hij heeft geen poot om op te staan.
Jij hebt meer kans met aangifte wegens laster. Hij beschadigt namelijk heel bewust jouw reputatie.
Als de AvroTros jouw inzending verwijdert, moet je vragen om een schriftelijke motivering.
Dan ben ik benieuwd of dat gebeurt op instigatie van het Gemeente Museum. In dat geval zouden ook zij zich schuldig maken aan laster en ben ik benieuwd of dat museum zich hierin laat meeslepen.
Het is pure bluf en intimidatie. Laat je niet gek maken en hou ons op de hoogte.
Laatst gewijzigd door Illuminatus op 28 nov 2015 00:07, 1 keer totaal gewijzigd.
Ik (Gerard) besta en dus vorm ik mij een oordeel over alles wat ik de moeite waard vind. Soms wil ik dat delen en soms niet. Als ik deel mag ieder er het zijne van vinden.
Gebruikersavatar
Ferry Passchier
Canon shooter+
Canon shooter+
Berichten: 329
Lid geworden op: 29 mei 2015 13:39
Locatie: Den Haag
Contacteer:

Illuminatus schreef:Als de foto van Arnold Hoogendorp bij jou bekend was geweest en die foto zou een grote bekendheid genieten, dan zou je jouw foto daar in een wedstrijd niet tegen ingezet hebben, zeker niet als die bij dezelfde TV-zender van de wedstrijd eerder uitgebreid was besproken.
Ik ben er daarom ook zeker van dat je zijn foto niet kende en daarin sta je niet alleen.
Zelf maak ik niet zoveel foto’s, maar ik bezoek heel veel fototentoonstellingen, zie ongelofelijk veel foto’s op internet, in (kunst)tijdschriften. Ik moet bekennen dat ik deze foto niet ken, sterker nog ook van de bewuste fotograaf/kunstenaar heb ik nooit gehoord, laat staan werk van hem gezien. Toch heb ik hem nu maar even gegoogled en ik ben niet onder de indruk. Het is niet slecht, maar zeker niet bovengemiddeld. Gelukkig is dat mijn subjectieve waardeoordeel. Anderen mogen daar natuurlijk anders over denken.
Terug naar zijn beschuldigingen. Allereerst getuigt zijn taalgebruik niet bepaald van enige innerlijke beschaving. Erger is evenwel dat hij je in zijn eerste zin zonder terughoudendheid beschuldigd van plagiaat. In het vervolg geeft hij aan dat hij dat zelfs publiek heeft gemaakt.
Hij stelt dat de door jou gemaakte en ingestuurde foto door hem is ontworpen, zonder duidelijk te maken wat hij in dit verband verstaat onder “ontworpen”. In ieder geval niet in de zin van ontwerpen van een gebouw door een architect. Van ontwerpen zou slechts sprake kunnen zijn als de foto op een unieke wijze zou zijn samengesteld uit een aantal afzonderlijke foto’s. Dat is hier geenszins het geval. Het object is een gebouw in de publieke ruimte gefotografeerd vanaf de openbare weg. Letterlijk iedereen met een fototoestel of telefoon met camera kan zo’n foto maken. Net als bij foto’s van de Erasmusbrug of van Eifeltoren is het de vraag wie de eerste maakte, want dan zou de rest plagiaat zijn?
Volgens zijn eigen redenering zou ook Hoogendorp van plagiaat beschuldigd kunnen worden, want ook de fameuze architectuur fotograaf Peter Westerhof heeft een dergelijke foto van dat gebouw gemaakt. https://www.flickr.com/photos/peterwest ... 609341981/" onclick="window.open(this.href);return false;
De foto van Hoogendorp komt daar in de verste verte niet bij. Daarvoor is de compositie gewoon te slordig. Leg de foto’s maar eens naast elkaar en/of laat echte kunstkenners blind kiezen, dan gaan ze gegarandeerd voor de foto van Peter Westerhof.
Daarom begrijp ik de opstelling van het Gemeente Museum (Den Haag?) totaal niet, als ze zich daar al over hebben uitgesproken.
Zet ik jouw foto daarnaast dan is die een stuk beter dan die van Hoogendorp en ik denk dan ook dat daar de pijn in zit. Met bluf probeert hij jouw foto nu uit de circulatie te halen.
Hij bralt dan ook nog over “een solo tentoonstelling in de Haagsche Kunst Kring waar deze foto op aluminium wordt Tentoongesteld.” (let maar niet op taalgebruik).
Eerlijk gezegd zie ik liever jouw foto op krantenpapier dan die van hem op aluminium.
Voor een dergelijke foto zou ik zeker niet kiezen voor afdruk op aluminium, maar dat daargelaten.
Juridisch gezien zou ik me nergens druk om maken. Hij heeft geen poot om op te staan.
Jij hebt meer kans met aangifte wegens laster. Hij beschadigt namelijk heel bewust jouw reputatie.
Als de AvroTros jouw inzending verwijdert, moet je vragen om een schriftelijke motivering.
Dan ben ik benieuwd of dat gebeurt op instigatie van het Gemeente Museum. In dat geval zouden ook zij zich schuldig maken aan laster en ben ik benieuwd of dat museum zich hierin laat meeslepen.
Het is pure bluf en intimidatie. Laat je niet gek maken en hou ons op de hoogte.
Bedankt voor deze tip. Dat van dat laster ga ik zeer zeker onthouden, alsmede de foto gemaakt door de ietswat bekendere fotograaf Peter Westerhof.
Hier kan ik wat mee. Super!

Ik hou jullie up to date :)
Gebruikersavatar
karin115
Canon shooter pro
Canon shooter pro
Berichten: 1865
Lid geworden op: 04 jun 2009 23:34
Locatie: Aalten

Precies, dat gefrustreerde menneke heeft geen poot om op te staan. Ik heb onlangs tig foto's gemaakt in het instituut voor beeld en geluid. Durf te wedden dat er velen zijn die nagenoeg dezelfde composities hebben gekozen.
Laat je niet in een hoek zetten, je moet hier vol in gaan want je hebt alle recht om gewoon met jouw foto aan die wedstrijd deel te nemen!!
The best camera of tomorrow can’t shoot a picture today
Plaats reactie

Terug naar “Overig fotogerelateerd”