Mijn nieuwe kleppenset

Plaats hier je foto's waar je graag gerichte kritieken en op- of aanmerkingen op wilt krijgen

Moderators: Expositie Commissie, Global Moderators

Forumregels
In dit (sub)forum gelden aanvullende huisregels over het plaatsen en bespreken van foto's.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
fotojeroen
CanonSuperTrooper
CanonSuperTrooper
Berichten: 22137
Lid geworden op: 13 jan 2005 11:57
Locatie: Wolluk

Onlangs kocht ik een kleppenset. Leuk, maar eigenlijk net niet.

Het ding is niet precies genoeg. Ik kan het licht er niet mee krijgen waar ik wil. Dit komt omdat het licht eigenlijk niet precies genoeg te sturen is. Mijn opstellingen in de stillevens zijn vaak relatief klein. Dit vereist ook hele kleine aanpassingen bij zo'n kleppenset. Zeker ook als je met je licht dichtbij zit. Als ik een schaduw een centimeter wil verplaatsen, dan moet ik een klep misschien maar 2 millimeter kunnen verstellen, en dat gaat niet. Ik weet het, het is misschien gerommel in de marge, maar die marge maakt of breekt het.
Daarnaast blijf je eigenlijk altijd wel met een harde lichtbron zitten bij zo'n kleppenset. Enerzijds kan dat mooi zijn qua lichtbron (het geconcentreerde van één punt) maar aan de andere kant geeft het ook harde schaduwpartijen waar je soms net niet helemaal op zit te wachten.

Kortom, daar moest iets op gevonden worden. En aangezien ik er eigenlijk niet echt een kant en klare oplossing voor kan vinden, moeten we zelf klussen. En dat vind ik eigenlijk ook wel leuk om te doen. Dus ik gisterenmiddag aan de slag.

42343

Wat ik gisteren wilde proberen, was licht van boven en dan wel gestuurd.
Hoewel zo'n stilleven op een dorpel nogal plat is, maak ik vaak toch een driedeling qua diepte:
- Je hebt de voorgrond, de voorzijde van de dorpel.
- De bovenkant van de dorpel, waar mijn onderwerpen staan
- De achtergrond, in dit geval het bruine doek

Ik wilde praktisch geen licht in de voorgrond, wel licht in het midden en ook niet in de achtergrond.
Licht in voor en achtergrond mag wel, anders wordt het helemaal zwart. Maar het moest wel behoorlijk minder zijn als wat er op mijn onderwerp kwam. Ik kan met meerdere flitsers werken, maar dat vind ik niet de uitdaging en de fun. Ik wil het met één lamp kunnen doen.

Als experiment had ik twee planken uit de schuur gehaald. Deze waren ongeveer 1.20 x 0.5 en ik bedacht dat als ik ze er boven zou leggen, ik een klein kiertje ertussen kon laten. Dit kiertje kon ik dan aan de voorzijde net op de rand laten vallen. Een beetje licht wat er nog voor zou vallen (zei het deels in de schaduw) zou dan misschien net genoeg licht geven aan de voorzijde, anders was dat met wat reflectie wel in te vullen.

De planken zou ik op twee dwarsleggers van een achtergrondsysteem leggen.

42340

Hierboven zie je de twee planken deels van onderen. Het is niet goed te zien, maar het kiertje licht boven de dorpel. Toch valt er nog wat licht aan de voorkant. Dit komt omdat door de stand van de lichtbron t.o.v. het kiertje. En ook door de vorm van de plank. Licht wat door een deur komt, dat spreid zich aan de andere kant ook een beetje uit. Het blijft een opening en geen tunnel. Dit stukje aan de voorkant zal nog verbeterd worden door middel van een extra opstaande rand. Maar dat is toekomst. Het ging me in eerste instantie om het principe van het systeem. Daar moet je nog niet teveel tijd in willen steken. Als het niet goed is, dan heb je een hoop tijd verspild aan de dingen.

Maar dat licht wat over de voorgrond viel, wordt door middel van een stukje karton ook weer een stukje teruggereflecteerd.
Dat was niet de reden dat dat karton er lag hoor. Het witte schaaltje reflecteert toch een beetje en zonder dat karton was er een diep zwart gat voor de dorpel. Dit reflecteerde als een zwarte vlek in het schaaltje en was niet fraai. Dit kartonnetje loste dat op. Aan de ene kant zit het vast op de tafel en aan de andere kant wordt het door een statief en klem ondersteund.

Mijn lichtbron staat niet precies boven het schaaltje. Het staat iets of wat boven de losse aardbei. Hierdoor krijg ik een wat speelsere schaduw op de aardbeien in het schaaltje. Het houdt ze aan de kant van de losse aardbei iets lichter en aan de rechterkant van de foto iets donkerder. Dat werd wel iets te donker, dus moest ook daar een stukje reflectie komen om dat in te vullen. In dit geval was het een losse klep van de kleppenset. Kwam ie toch van pas. Deze klep is ongespoten, dus het is gewoon het kale aluminium wat voor de reflectie kan zorgen. Het vulde het schaaltje mooi in aan de schaduwzijde.

42341

Hierboven zie je goed wat dat kleine beetje reflectie nu daadwerkelijk doet. Het maakt net het verschil. Let er op dat bovenstaande foto uit een andere hoek is gemaakt dan de daadwerkelijke foto en dat het instellicht niet proportioneel is aan het flitslicht. Ook de verlichting zelf van de studio staat nog aan. De verhouding van invulling en de rest van de scene is dus niet representatief.

42342

Hierboven dan de totale opstelling. In totaal worden er toch al weer 11 statieven gebruikt. Het schiet soms op. Eentje voor de lamp, eentje voor de camera, eentje om het karton te ondersteunen. Twee voor de achtergrond en vier voor de dwarsliggers. Daarnaast ook nog twee om het witte doek te ondersteunen. 11 in totaal dus.

Dat witte doek was wel belangrijk. Het is een groot stuk vitrage. Dit ligt enkelzijdig over de kier. Het maakt het licht net wat zachter. En het zit drie-dubbel naar de legger opgevouwen. Zo wordt het licht wat op de achtergrond valt behoorlijk veel minder.
Ook zie je op het witte doek nog wat dingen liggen. Dit waren ook stukjes van de kleppenset waarmee ik de kier in de breedte wat kon controleren. Het geeft me de gelegenheid om de kier smaller of breder te maken waar ik dat wil. In dit geval zorgde het er nog meer voor dat er nog net iets minder licht viel op de rechterkant van de foto.

En het geheel geeft natuurlijk ook een mooi beeld over hoeveel ruimte ik eigenlijk gebruik voor het fotograferen van iets van amper 30 centimeter breed.
Ik was aan de achterkant van de opstelling bezig toen een collega binnenkwam. Ze dacht dat ik een tent aan het bouwen was. En in zeker zin is dat ook wel zo. Ik zou, werd op Facebook al geopperd, een lichttentje kunnen gebruiken. Maar dat geeft niet de vorm van controle die ik vereis. Daarnaast zijn de opstellingen zelf eigenlijk net te groot voor een lichttentje. Of het wordt een duur tentje. Dit is a) goedkoper en b) veelzijdiger.
Je hoeft niet altijd in de fotozaak te komen om interessante en handige dingen te kopen

maar genoeg gel*l, tijd voor het resultaat

42339

Ben er totaal nog niet content mee hoor. Er zit nog veel in de foto wat verbeterd moet worden. Zo kreeg ik halverwege het idee dat het licht van rechtboven echt niet fraai was. Maar ik had geen zin om alles te verplaatsen en meer van opzij te sturen. Maak hem binnenkort nog wel eens goed over. Reden ook om hem in Feeback te zetten

Qua photoshop is er niet zoveel aan gedaan. De voorgrond is nog wat donkerder gemaakt en in de achtergrond heb ik een gradient-curves gemaakt om het licht rechtsboven wat feller te houden dan linksonder.

Dit bevalt me wel een stuk beter dan een kleppenset. Iets wat ik dus wel verder uit wil werken. Ik wil aan de voorste 'deur' in ieder geval een opstaande rand die ik kan verstellen zodat ik mijn schaduw aan de voorzijde preciezer kan krijgen.
Op de achterste deur wil ik iets maken wat me beter in staat stelt om het gebruikte licht ook beter op de achtergrond te sturen. Moet daar nog even over dubben wat handig en verstelbaar is. Maar ga er denk ik wel op verder borduren
Ik ben Commandeur in de orde van de Gulden Snede :D :D
Gebruikersavatar
DavevdrH
Canon shooter pro+
Canon shooter pro+
Berichten: 3648
Lid geworden op: 14 aug 2013 18:50
Locatie: Den Bosch
Contacteer:

Zo dat is nog een aardig klusje.... maar... dan zijn er wel aardbeien :)
Groet,

Dave

| Sony a77 |
| Sigma 17-35 f/2.8-4 DG EX ASP | Tamron AF70-300 f/4-5.6 di Macro | Tamron SP 90mm F/2.8 Di Macro 1:1 USD |
| Metz 48 AF-1 |
Zie ook:
flickr
OYPO
Gebruikersavatar
MarcoEOS550D
Moderator
Moderator
Berichten: 7595
Lid geworden op: 03 sep 2010 16:47

Gaaf om te zien hoe die "simpele stillevens" (met alle respect hé) tot stand komen. Daar komt heel wat meer bij kijken dan je denkt!
Eos 80D, EF 100mm L Macro IS USM, EF-S 10-22mm USM, EF-S 17-55mm IS USM, EF 100-400mm L IS USM, EF 50mm f-1.4 USM, Speedlite 320EX, RC-6, Powershot S120
Marco Weening Fotografie
Gebruikersavatar
Joffreyon
Canon shooter
Canon shooter
Berichten: 172
Lid geworden op: 04 okt 2013 14:31

Erg netjes Jeroen!

ISO lijkt wat aan de hoge kant, maar vind dit juist wel een mooi effect!
Nadeel is tikkeltje minder kleuren en scherpte.

Welke camera en lens heb je gebruikt?
Just my opinion.

Gr. Joff
Gebruikersavatar
fotojeroen
CanonSuperTrooper
CanonSuperTrooper
Berichten: 22137
Lid geworden op: 13 jan 2005 11:57
Locatie: Wolluk

Canon 5D mk II en 85mm f/1.8. Verders; 1/160 - f/5.6 - iso 100
Ik ben Commandeur in de orde van de Gulden Snede :D :D
Gebruikersavatar
Joffreyon
Canon shooter
Canon shooter
Berichten: 172
Lid geworden op: 04 okt 2013 14:31

Gaaf! mooi spul. Hoop ooit een 6D aan te schaffen. Maar voorlopig eerst een paar jaartjes oefenen.

Komt het v/d lichtinval, het doek wat je er boven hebt hangen of omdat het simpelweg zo donker is?

Lijk toch iets van ruis te zien. Maar dat mag naar mijn weten niet kunnen met ISO100. Ben wel hoe dit werkt, of wat hier achter zit :)
Just my opinion.

Gr. Joff
Gebruikersavatar
boels069
Redacteur
Redacteur
Berichten: 20267
Lid geworden op: 04 dec 2005 09:52
Locatie: Almere

Eigenlijk hebben de oude meesters het makkelijker gehad: de belichting regelde je met kwast en penseel :wink:
Mijn fiets spoort beter dan ik.
Gebruikersavatar
Hatseflats
Canon shooter+
Canon shooter+
Berichten: 922
Lid geworden op: 04 feb 2008 18:45
Locatie: Utrecht
Contacteer:

Leuk om te zien zeg en wat een heerlijke ruimte!
Gebruikersavatar
fotojeroen
CanonSuperTrooper
CanonSuperTrooper
Berichten: 22137
Lid geworden op: 13 jan 2005 11:57
Locatie: Wolluk

Joffreyon schreef:Gaaf! mooi spul. Hoop ooit een 6D aan te schaffen. Maar voorlopig eerst een paar jaartjes oefenen.
Kennis is in dit geval belangrijker dan apparatuur. Dit kan ook met een 1100D en een 55-200 ( wedden ;) )
Het is een kwestie van kijken hoe het is, bedenken wat je wilt en dat vervolgens uitvoeren. Daar komt apparatuur als camera, objectief en licht niet zo voor om de hoek kijken. De enige spullen die je in dit geval wel nodig hebt zijn statieven, doeken, klemmen, hout, vitrage en dat soort spul
Joffreyon schreef: Komt het v/d lichtinval, het doek wat je er boven hebt hangen of omdat het simpelweg zo donker is?
Een combinatie van beide. Je maakt met de planken de lichtinval, verzacht met doek. Maar waar de planken de schaduw maken, daar komt dus geen licht.
Ik ben Commandeur in de orde van de Gulden Snede :D :D
Gebruikersavatar
wibo53
Wedstrijdleiding
Wedstrijdleiding
Berichten: 2651
Lid geworden op: 24 apr 2013 20:22
Locatie: Best

Kijk dit vind ik nou een interessante post... Heel vaak zie je een mooie foto, maar hoe die dan ff te maken blijft in het ongewisse... Deze reportage geeft maximaal een leerkans voor iedereen die hier mee doende is... Mooi resultaat toch ook... Al vroeg ik mij af of het highlights op de vruchten niet net te veel zijn...
Apple fan, Canon volger...
Plaats reactie

Terug naar “Feedback gevraagd”